Student TU Eindhoven rondt drie masters tegelijk cum laude af in drie jaar tijd

Dirk Lauret (25) bleef in vwo-5 nog zitten, maar behaalt nu aan de TU Eindhoven drie masters cum laude in drie jaar tijd. Naast zijn studie had hij bovendien een parttimebaan als wiskundedocent op het Lorentz Casimir Lyceum. Een ongekende prestatie. “Mijn docenten van de middelbare school zouden het niet geloven”, zegt Lauret die inmiddels promoveert aan de ETH Zürich en deze week in Nederland is voor zijn diploma-uitreiking. Dit meldt TU Eindhoven. 

Lauret laat het kinderspel lijken, maar dat was niet altijd zo voor hem. “Voor mijn allereerste tentamen aan de TU/e kreeg ik een 3,5 terug.” Lauret deed tijdens zijn masters onder meer onderzoek naar het afluisteren van telefoons vanaf een paar meter. “Ik kon zo zien wat er op iemands telefoon zichtbaar is.” Ook deed hij onderzoek naar het functioneren van docenten gedurende de Covid-pandemie.

Keuzestress

Waarom drie masters? “Ik kon niet kiezen tijdens mijn bachelor Electrical Engineering wat ik daarna wilde toen. Ik ging voor een master Electrical Engineering, maar tijdens de keuzevakken kwam ik erachter dat ik lesgeven ook heel leuk vind.” Ook de keuzevakken op het gebied van security hadden Laurets warme belangstelling. “Toen kreeg ik keuzestress: een master Science Education and Communication erbij? Of een master Information Security Technology? Ik vond het een hele moeilijke keuze en heb daarom maar besloten om alle drie de masters tegelijkertijd te doen.”

De reactie van zijn vader toen hij vertelde dat hij voor drie masters ging, was: ‘je bent knettergek, dat ga je toch niet doen!’. “We kregen er bijna ruzie om. Mijn vader wil niet dat ik een stereotype nerd word, die alleen maar bezig is met zijn studie. Maar nu is hij super trots op me, net als mijn moeder. En ze zorgen ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf staan.”

Interne klok

Je zou denken dat hij dag en nacht met zijn neus in de boeken heeft gezeten om met dit resultaat in drie jaar tijd drie masterstudies af te ronden, maar niets is minder waar. “Mijn lichaam heeft een interne klok die ervoor zorgt dat ik elke dag om 7 uur wakker word. Of ik nu de avond ervoor op stap ben geweest tot 4 uur, of op tijd naar bed ben gegaan. Om half acht ‘s ochtends zit ik achter mijn bureau en ga aan het werk. Ik werk door tot vijf uur ‘s middags, dan is mijn hoofd vol.” Dit ritme volgt hij elke dag, inclusief de weekenden. “Al heb ik in de coronatijd iets meer tijd besteed aan mijn studie, omdat ik toch niks anders kon doen”, geeft hij toe.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Loraine Bodewes