Normal_kind_blij_verven2534

Groningen, Onderwijsstad van het jaar 2014-2015, organiseert op 4 juni een landelijk Vensterschool-symposium 'Talentvol opgroeien'. Het Groningse model van de Vensterschool zou gezien kunnen worden als de Nederlandse voorloper op de Brede School en Integrale Kindcentra (IKC). Groningen wil haar jarenlange ervaring en opgedane kennis delen om gezamenlijk tot nieuwe ideeën en inspiratie te komen. Dit meldt de gemeente Groningen.

 

Het symposium staat allereerst in het teken van het verschil tussen Vensterschool, Brede School en IKC en wat de diverse initiatieven van elkaar kunnen leren. Daarna volgt de feestelijke aftrap van het programma Success for All. Een evidence-based programma van de Amerikaanse wetenschapper Robert Slavin gericht op het wegwerken van taalachterstanden. Groningen heeft het privilege om als enige stad in Nederland een pilot te mogen uitvoeren met het taalstimuleringsprogramma. Hoogleraar Slavin zal zelf een lezing geven over zijn programma. Hoogleraar Roel Bosker van de Rijksuniversiteit Groningen, die het programma in Nederland zal leiden, zal vervolgens vertellen over de aanpak in Groningen. Vensterscholen hebben een inhoudelijke focus op de thema's doorgaande ontwikkelingslijn, ouderbetrokkenheid en ondersteuning en zorg. 
 
Daarnaast zal lector Jeannette Doornenbal van Integraal Jeugdbeleid aan de Hanzehogeschool Groningen een lezing verzorgen voer Talentvol opgroeien. Zij zal ingaan op drie factoren die van belang zijn voor een duurzame schoolontwikkeling en talentvolle ontwikkeling van leerlingen. Daarna volgt een talkshow waarin gediscussieerd wordt over de Vensterschool en toonaangevende landelijke voorbeelden van de Brede School en IKC. Op het symposium wordt ten slotte ook de Leerkracht Onderwijsstad 2015 bekend gemaakt.
 
Het symposium vindt plaats op donderdag 4 juni van 10.00 tot 16.00 uur in de Euroborg in Groningen. Meer informatie over het programma, overnachtingsmogelijkheden en aanmelden is te vinden op www.cityoftalent.nl.
 
© Nationale Onderwijsgids