Normal_nieuwsbericht-wat-is-passend-onderwijs

De Groningse Rekenkamercommissie gaat het passend onderwijs in de gemeente Groningen onderzoeken. Deze commissie wil onder meer de verantwoordelijkheden van de gemeente helder in beeld brengen en nagaan wat er inmiddels is gebeurd en geregeld rond passend onderwijs. Dit meldt gemeente Groningen.

Meerdere partijen in de Groningse gemeenteraad hebben de wens geuit de verdeling van bevoegdheden tussen de gemeente en het onderwijs als onderwerp voor onderzoek te nemen. Zij willen weten wat de verantwoordelijkheid van de gemeente is ten aanzien van passend onderwijs en wat er voor de rekening komt van de schoolbesturen? Passend onderwijs heeft ook een link met jeugdzorg, één van de taken die sinds begin 2015 vanuit het Rijk zijn gedecentraliseerd naar de gemeenten. Naarmate de gemeente en Groningse onderwijsinstellingen er beter in slagen ook echt passend onderwijs aan te bieden aan de leerplichtige scholieren, zou dat tot minder toestroom naar jeugdzorg kunnen leiden.

De Rekenkamercommissie wil met het onderzoek de verantwoordelijkheden van de gemeente voor passend onderwijs helder in beeld brengen, nagaan wat er inmiddels is gebeurd en geregeld en op welke wijze de gemeenteraad betrokken is bij dit beleidsveld. Ook wil de commissie bij de schoolbesturen inventariseren hoe zij de invulling van de gemeentelijke verantwoordelijkheid ervaren. De bedoeling is het onderzoek in juni aan de gemeenteraad aan te bieden.

© Nationale Onderwijsgids