Nieuwe bijzondere tuin in Kinderwerktuin Paddepoel geopend

Leerlingen van basisschool ‘De Zaaier’ hebben op vrijdag 8 juli een bijzonder stuk tuin geopend op de Kinderwerktuin Paddepoel. De opening vond plaats door middel van het onthullen van een informatiebord over deze tuin, welke informeert over een bijzondere manier van tuinieren, genaamd ‘permacultuur’. Dit meldt de gemeente Groningen.

Permacultuur is een duurzame verandering van het traditionele moestuinieren. Permacultuur maakt gebruik van (deels) nieuwe gewassen en nieuwe technieken waarbij de kinderen zelf ervaring op kunnen doen. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, plantbedden anders in te delen en onkruid eerder als hulpmiddel dan als hinder te beschouwen, hebben de leerlingen de nieuwe werkwijze van permacultuur al ervaren. De kinderen van basisschool de Zaaier informeren de geïnteresseerde bezoekers door middel van mondelinge uitleg en zelfgemaakte informatieborden.

Één van de doelstellingen van permacultuur is het zoveel mogelijk met rust laten van de bodem en tuin. Hierdoor worden natuurlijke processen uitgenodigd en wordt met name gebruik gemaakt van de natuurlijke eigenschappen van planten en dieren. De tuin laat zien hoe een betere en duurzamere verscheidenheid aan producten gecreëerd kan worden.

De kinderwerktuin is onderdeel van de afdeling Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) van de gemeentelijke dienst Stadsbeheer. De tuin is te vinden aan de Coronastraat 1 in Paddepoel langs de Noordelijke ringweg (Plataanlaan), en ligt achter de brandstofpomp aan de Zonnelaan.

© Nationale Onderwijsgids