Plotseling tekort aan leerkrachten verwacht

Na jaren van een tekort aan banen in het onderwijs, dreigt er nu plotseling een tekort aan leerkrachten te komen. Ouderen gaan minder werken of eerder met pensioen, terwijl het aantal pabostudenten afneemt. Om die reden maken de provincies Groningen en Drenthe zich zorgen om het aantal leerkrachten. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Saakje Berkenbosch van het schoolbestuur van PrimAH merkt op dat oudere leerkrachten al voor de pensioensleeftijd stoppen met werken. Ger de Vos van het COG Drenthe meldt dat zij ouderen zelfs stimuleren om eerder te stoppen. Dit zouden zij zelf ook willen, aangezien ze geen zin hebben in het werken met iPads of andere onderwijsvernieuwingen.

Naast de stijgende uitstroom van oudere leerkrachten, neemt de instroom van nieuwe, jonge leerkrachten af. Op de Hanzehogeschool Groningen meldden zich vorig jaar bijna veertig procent minder studenten aan op de pabo, en op de Stenden Hogeschool zo’n dertig procent minder. Deze afname komt mede door de strengere toelatingseisen voor pabostudenten. Zo zijn er meerdere toelatingstoetsen voor aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. Ook valt landelijk gezien in het eerste jaar van de opleiding nog eens veertig procent van de studenten uit.

Ondanks dat beide pabo’s dit jaar weer een stijging zien in het aantal aanmeldingen, wordt verwacht dat er in 2020 een tekort is aan 4200 voltijdsleerkrachten in het basisonderwijs. Deze tekorten worden met name verwacht in de grote steden. Ook de invalpools voor invalkrachten slinkt, waardoor bij een griepgolf kinderen soms over andere klassen verdeeld worden, of simpelweg worden ‘beziggehouden’.

© Nationale Onderwijsgids