De gemeente Hoogezand-Sappemeer is van plan om twee nieuwe kindcentra te bouwen. In deze centra komen meerdere scholen onder één dak. Zeven schoolgebouwen in de gemeente kunnen daardoor gesloopt worden. Alle overige scholen, behalve de school in Kiel-Windeweer, worden aardbevingsbestendig gemaakt. Dat meldt de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
De schoolbesturen hebben meegedacht over de nieuwe scholen. Zij zijn het eens met de plannen van de gemeente. De NAM en het Rijk betalen mee aan de nieuwe scholen en het aardbevingsbestendig maken van scholen. Er is bovendien extra geld om de bestaande scholen te verbeteren, zodat daar in de toekomst ook goed onderwijs gegeven kan worden. “Ik heb vaak van ouders gehoord dat ze graag een nieuwe school willen, of dat de huidige school wel een opknapbeurt kan gebruiken. Nu kunnen we dat eindelijk doen”, zegt wethouder Erik Drenth.
Op de plek van De Schakel komt een nieuw gebouw voor de Majellaschool, de Hoeksteen, de Tweemaster en de Schakel, met een gymzaal en plek voor een kinderdagopvang. In Woldwijck zoekt de gemeente nog naar een plek waar De Nico Bulderschool, de Zwaaikom en het Ruimteschip onder één dak kunnen. Het nieuwe kindcentrum Vosholen wordt iets groter, zodat de Theo Thijssenschool in Boswijk dicht kan. De andere scholen worden verstevigd en verbeterd. De bouw of de versteviging van alle scholen moet in 2021 klaar zijn.
De plannen gaan echter pas door als de gemeenteraad en de medezeggenschapsraden akkoord gaan. De gemeenteraad vergadert op 19 september voor het eerst over de nieuwe kindcentra en het aardbevingsbestendig maken van bestaande scholen. Voor die tijd, op donderdag 15 september, houdt de gemeente een inloopbijeenkomst, waar ouders van alle scholen terecht kunnen met vragen. Wie geen kinderen op school heeft, is ook van harte welkom. De wethouder en medewerkers van de gemeente zullen bij deze inloopbijeenkomst aanwezig zijn en ook schoolbesturen zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst die tussen 17.00 en 20.00 uur in de Vredekerk in Hoogezand plaatsvindt.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids