De burgemeester en wethouders (B&W) van Tynaarlo hebben de gemeenteraad een nieuwe openbare bibliotheek voorgesteld. Wat vooral naar voren kwam is het toekomstbestendig maken van de bibliotheek. Dat meldt de gemeente Tynaarlo.
Het aantal leden van de bibliotheek is in de gemeente Tynaarlo sinds 2010 met dertig procent gedaald. Om deze daling verder tegen te gaan is het zaak de bibliotheek meer toekomstbestendig te maken. Dat wil het college van B&W doen met haar visie op de nieuwe bibliotheek. Daarom nodigen B&W de Stichting Openbare Bibliotheek uit om met een plan te komen om die nieuwe bibliotheek te realiseren. Dat moet wel binnen het budget dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor de nieuwe bibliotheek.
B&W willen in de nieuwe bibliotheek vooral aandacht voor kinderen en jongeren, laaggeletterden en mensen die hun weg in de digitale samenleving nog niet goed kunnen vinden. Daarnaast zien ze voor de bibliotheek een rol weggelegd om mensen te helpen de wereld vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en beleven. Dat kan onder meer door kranten, tijdschriften, informatieve boeken en literatuur aantrekkelijk aan te bieden, zowel ter plekke als digitaal. Landelijk en provinciaal zit men ook op deze koers. Verder willen de B&W dat ondersteuning geboden wordt aan de mensen die niet voldoende vertrouwd zijn met de digitale wereld, om ook hen toegang te verschaffende tot deze mogelijkheden.
Of er in de bibliotheek verder nog veel rekken met boeken zullen staan, is volgens B&W vooral een zaak van doelmatige bedrijfsvoering. Boeken die veel worden uitgeleend, zullen er waarschijnlijk te vinden zijn. Minder populaire boeken worden waarschijnlijk op één centrale plek in de gemeente of in Drenthe bewaard. Dat bespaart op de aankoop van boeken en op huisvesting.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids