Openbare basisschool De Hekakker runt eigen restaurant

Basisschool De Hekakker in Norg heeft vanaf maart zijn eigen restaurant op school. Voor de rest van het schooljaar zal het restaurant één keer in de maand ’s avonds open zijn. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Elke maand zal een andere groep leerlingen van de basisschool het restaurant runnen, onder begeleiding van ouder Hilbrand Kamminga, die het bedrijf Te Plek Catering runt. Directeur Han Kemker: “De leerlingen bedenken zelf een driegangenmenu. Ze leggen hun idee voor aan Hilbrand.” In overleg wordt vervolgens bepaald of de plannen ook haalbaar zijn. “Want we willen aan de ouders een betaalbaar driegangenmenu presenteren. Dus moeten de leerlingen op de kosten letten en ook goed kijken wat bij elkaar past”, vertelt de cateraar.

Kemker: “De producten moeten worden ingekocht, de uitnodigingen verstuurd, de taken verdeeld. En als het goed is, moet er ook nog geld verdiend worden. Ongemerkt komt er heel veel ondernemerschap om de hoek kijken. En de leerlingen ontdekken ondertussen waar hun talenten liggen.” Op de kookdag zelf gaat Kamminga met de leerlingen koken in de professionele keuken van het Dr. Nassau College locatie Nord. In de school wordt een klaslokaal omgetoverd tot een echt restaurant. De meeste gasten zijn vooralsnog ouders, die worden ontvangen door gastheren en –vrouwen. Ook zijn er leerlingen verantwoordelijk voor de bediening en anderen zetten de pannen op het vuur.

Het voornaamste doel van het project is om de leerlingen te laten zien dat er meer speelt in een bedrijf dan ze denken. Elke groep van de basisschool zal een keer aan de beurt komen om zich over het restaurant te ontfermen. De leerlingenraad heeft het project met de school besproken en bij de terugkoppeling in elke groep was er veel enthousiasme.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids