In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) start Centrum Veilig Wonen (CVW) deze zomer met het aanpakken van mogelijk risicovolle gebouwonderdelen bij scholen en gymlokalen in de gemeente Groningen. Op basis van een inventarisatie door de gemeente Groningen en nader onderzoek door CVW is geconstateerd dat in totaal ruim honderd gebouwonderdelen moeten worden hersteld of versterkt. Dit meldt de gemeente Groningen.
De aan te pakken gebouwonderdelen van de scholen vormen geen acuut onveilige situaties. Met de aanpak van de risicovolle gebouwelementen worden de gebouwen veiliger gemaakt. Op initiatief van de gemeente Groningen is in 2015 bij honderdtwintig scholen en gymlokalen in de gemeente onderzoek gedaan naar potentiële risicovolle gebouwonderdelen bij aardbevingen. Bij de helft van de gebouwen, zo is vastgesteld, zijn er beperkte maatregelen nodig.
De geïnventariseerde gebouwonderdelen zijn doorgegeven aan Centrum Veilig Wonen. Ingenieursbureau ABT Wassenaar heeft vervolgens samen met CVW de risico’s en vervolgaanpak bepaald. Onder regie van de NCG en samenspraak met de gemeente Groningen volgt nu de uitvoering.
De aanpak van de gebouwelementen vraagt om maatwerk en vindt daarom in nauwe samenwerking met de schoolbesturen en schooldirecties plaats. Veel gebouwonderdelen zijn redelijk eenvoudig aan te pakken. Een deel vergt meer tijd door de complexiteit van de benodigde maatregel of het aanvragen van vergunningen, bijvoorbeeld bij monumentale gebouwen.
Werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het herstellen van voeg- en metselwerk, het aanbrengen van wapening, het versterken of verwijderen van bepaalde gebouwonderdelen en/of het (beter) vastzetten van installatieonderdelen. De meeste werkzaamheden vinden zoveel mogelijk buiten schooltijden plaats of op een wijze die zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor de scholen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids