Normal_leerling_basisschool_schrijven_kind

De Quintusschool in Glimmen mag zich als eerste in Nederland ‘kindertalentenfluisteraarschool’ noemen. De basisschool laat kinderen bewust leren waar ze energie van krijgen en wat hun talenten zijn. Het idee is gebaseerd op de Vlaamse talentcoach Luk Dewulf, die talent beschouwt als ‘elke activiteit die moeiteloos gaat en voldoening oplevert’. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Volgens coördinator Nicolet Bos kunnen talenten van kinderen bewust worden gebruikt om taken die energie kosten uiteindelijk beter aan te kunnen. De school is al een paar jaar bezig om volgens deze principes te werken, maar mag zich, na wat puntjes op de i te hebben gezet, nu echt ‘kindertalentenfluisteraarschool’ noemen.

Om dat predikaat te vieren, werd er afgelopen week een ‘talentweek’ gehouden op de Quintusschool, waarbij alle kinderen op basis van hun talenten een avond voor hun ouders organiseerden. Er was een restaurant en escaperoom, er waren liveoptredens van scholieren en er kon zelfgemaakte kunst worden bezichtigd. Tot slot werd het bordje ‘kindertalentenfluisteraarschool’ onthuld.

De school houdt per klas wekelijks een talentenuur, zegt Bos. Daarbij kunnen de kinderen uit een paar van de in totaal 39 talenten kiezen. Uiteindelijk moeten ze alle talenten uitproberen. Naast het vaste talentenuur is er elke week ook een vrij uur, waarbij kinderen zelf mogen kiezen wat ze doen. De leerkrachten op de basisschool in Glimmen zijn getraind om alle talenten zichtbaar te maken bij de leerlingen. Bos zegt dat de methode vooral helpt om kinderen meer zelfkennis te geven. “Als je al jong weet waar je energie van krijgt, kun je dit later in je leven ook gebruiken om belangrijke keuzes te maken”, aldus de coördinator.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids