Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van februari? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder het werkdrukakkoord van het kabinet en het primair onderwijs, screening van personen in de kinderopvang en een kijkje over de grens bij het onderwijs in Zweden, Finland en Slovenië.
Werkdrukakkoord bereikt tussen kabinet en basisonderwijs
Vakbonden, PO-Raad en het kabinet hebben een akkoord bereikt over het terugdringen van de werkdruk in het primair onderwijs. Het werkdrukakkoord betekent dat scholen in het primair onderwijs met ingang van het komend schooljaar 237 miljoen euro extra krijgen om werkdruk aan te pakken. In het schooljaar 2021/2022 loopt dit bedrag op tot 430 miljoen euro. Een gemiddelde school van 225 leerlingen krijgt volgend schooljaar circa 35.000 euro extra, oplopend tot 65.000 euro in het schooljaar 2021/2022 en structureel daarna.
Sinds het akkoord krijgt de PO-Raad veel vragen binnen van schoolbesturen over de totstandkoming en uitvoering van de plannen. Op de website heeft de sectorraad nu een overzicht met antwoorden op de meest gestelde vragen.
Per 1 maart screening van alle personen in de kinderopvang
Vanaf 1 maart moeten alle personen in de kinderopvang zich laten screenen op goed gedrag. Het betreft voortaan ook uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen die aanwezig zijn op een plek waar kinderen worden opgevangen. Wie zich niet registreert mag niet in de kinderopvang werken.
Nederland gedaald op universiteitenlijst
De meeste Nederlandse universiteiten zijn dit jaar gedaald op de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking. Alleen de technische universiteiten van Delft en Eindhoven wisten in rang te stijgen naar respectievelijk de 54e en 104e plek.
Overig onderwijsnieuws
- Door een groot ict-vernieuwingsproject bij de Dienst Uitvoering Onderwijs zal het digitale loket Mijn Duo van 29 maart een maand lang beperkt toegankelijk zijn voor studenten. Gegevens inzien kan wel, maar wijzigingen doorvoeren is dan niet mogelijk.
- Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs concludeert dagblad Trouw dat er vorig jaar meer leerlingen naar het speciaal onderwijs gingen. Een opmerkelijke ontwikkeling nu sinds de invoering van het passend onderwijs juist wordt gestreefd om kinderen zoveel mogelijk in het regulier onderwijs op te vangen.
- De Nationale Onderwijsgids dook deze maand in de onderwijsstelsels van landen die het volgens onderzoeken als PISA heel goed doen. Van het bejubelde onderwijs uit Finland naar het Zweedse Kunskapsskolan en tot slot het onderwijssysteem in Slovenïe waar tienerscholen al heel normaal zijn.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids