Verkeerschaos rond basisschool De Wingerd leidt tot gevaarlijke situaties

Bij basisschool De Wingerd in Roosendaal heerst dagelijks een gevaarlijke verkeerssituatie door hinderlijk parkeergedrag van ouders. Volgens buurtbewoners, ouders en de school zelf, zorgen auto’s die op de stoep parkeren en ouders die de aanbevolen routes negeren voor levensgevaarlijke situaties, vooral tijdens de spitsmomenten rond 8:30 en 15:00 uur. Ondanks herhaaldelijke oproepen om in te grijpen, doet de gemeente Roosendaal niets. Dit meldt Omroep Brabant.

Omwonende Thom Mandos geeft aan vaak bijna-ongevallen te zien, met kinderen die op het nippertje aanrijdingen ontlopen. Hij uit zijn bezorgdheid over het feit dat voetpaden onbruikbaar zijn door geparkeerde auto's. “Het is wachten tot het een keer fout gaat,” aldus Mandos.

Aanrijding kind

Andere ouders stellen dat het al een keer mis is gegaan. Moeder Angela vertelt hoe een kind werd aangereden toen het naar zijn moeder wilde rennen. Ze kiest er zelf voor om verderop te parkeren, omdat het rondom de school te chaotisch is, vooral bij slecht weer. Het zorgt voor situaties waarin ouders snel wegrijden zonder goed op te letten.

De school heeft de gemeente meerdere malen gevraagd om maatregelen te nemen, zoals een schoolzone, eenrichtingsverkeer en betere handhaving, maar zonder succes. De conciërge en leerkrachten benadrukken dat de gemeente meer zou kunnen doen om de situatie veiliger te maken. Ook ouders zijn het erover eens dat eenrichtingsverkeer een groot verschil zou maken.

Probleem niet uniek

De gemeente Roosendaal erkent dat het probleem niet uniek is voor deze school of stad en ziet handhaving als een laatste redmiddel. “We geven de voorkeur aan preventieve en educatieve maatregelen,” zegt een woordvoerder, die ook aangeeft dat na de herfstvakantie opnieuw contact wordt opgenomen met De Wingerd om te kijken naar mogelijke oplossingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky