Normal_lezen

In de Week van de Alfabetisering, begin september 2016, gemeente Hoogezand-Sappemeer een bijeenkomst met een aantal laaggeletterden die een cursus volgen aan het ROC Noorderpoort. Doel van de bijeenkomst was het krijgen van input van de laaggeletterden voor het beleid dat de gemeente aan het ontwikkelen is. Dat meldt de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Laaggeletterdheid is vaak meer een zwakke plek, die door een cursus prima bijgespijkerd kan worden, zodat mensen zich beter kunnen redden in het leven. 
Door een aantal gerichte vragen van Corine Rockers aan alle vijf de cursisten werd het steeds duidelijker hoe het leven er in de praktijk uitziet voor een laaggeletterde. Het werd ook duidelijk dat de een zich er nog steeds voor schaamde (“Ik heb een heel dikke muur om me heen”) terwijl anderen zeiden dat ze altijd toegaven dat ze laaggeletterd waren en daar eigenlijk alleen maar positieve reacties op kregen.

Zo leverde deze bijeenkomst tussen neus en lippen door heel wat informatie op over een bijzonder grote groep inwoners van onze gemeente. Twee en een half miljoen Nederlanders van zestien jaar en ouder heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen. In Hoogezand-Sappemeer alleen al gauw zo’n drieduizend mensen.

De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde gaan aan de slag met de aanpak van laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid heeft sterke relaties met armoede, gezondheid, gezin en werk. Onderdeel van de gemeentelijke aanpak is de realisatie van een taalhuis. Dit is een herkenbare plek waar mensen met vragen rondom taalscholing terechtkunnen. Dit geldt ook voor de potentiële deelnemers zelf. Binnen het taalhuis staat de ontwikkelvraag van de deelnemer centraal. Passende taaltrainingen kunnen gegeven worden in het Taalhuis (bibliotheek), maar ook in een buurthuis of bij Noorderpoort.

Door: Redactie Nationale Zorggids