Ouders van hoogbegaafde kinderen van de Leonardo-afdeling van christelijke basisschool De Kloostertuin in Assen willen dat het onderwijs voor hun kinderen gratis wordt. Ze zijn het er niet mee eens dat er voor deze kinderen extra betaald moet worden. Dat meldt Dagblad van het Noorden.
Ouders van kinderen op de Leonardo-afdeling betalen elk jaar 575 euro per kind. Met dat geld kan de school zorgen voor kleine klassen en extra vakken. Per jaar levert dat zo’n 30.000 euro op. Voor ouders die door dit extra bedrag in financiële moeilijkheden komen, is er een speciaal potje beschikbaar. Een van de ouders en voorzitter van oudervereniging Parentibus stelt dat ieder kind op school les moet kunnen krijgen, ongeacht niveau, omdat er immers passend onderwijs is. Dat ouders extra moeten betalen is volgens de vereniging ronduit oneerlijk.
Volgbaar Onderwijs, een noordelijke belangengroep die opkomt voor kwetsbare kinderen, is het eens met het standpunt van deze ouders. Henk Santing vindt dat ouders er niet voor hoeven te zorgen dat een school financieel kan blijven draaien. Santing wil middels een brief aan de Tweede Kamer de zaak landelijk aan de orde stellen.
Hoogbegaafde kinderen het noorden van het land kunnen behalve in Assen ook terecht bij Abel Tasman bij de Groningse School Vereniging (GSV) in Groningen en bij De Zaaier in Delfzijl. Ouders van hoogbegaafde leerlingen van Abel Tasman steunen de actie van Parentibus in Assen. De directeur van GSV, Ton Wiegman, vindt het onbegrijpelijk dat het samenwerkingsverband niet zorgt voor extra geld. Want die extra bijdrage voor hoogbegaafden is meer dan nodig om de leerlingen uitdaging te kunnen bieden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids