Tijdens het filmfestival van Vergeten Kinderen 2018 georganiseerd door Stichting Het Vergeten Kind heeft de film van de leerlingen groep 6 van de Borgmanschool (Vinkenstraat) en Het Kopland (opvanghuis voor vrouwen en kinderen die tijdelijk geen veilig thuis hebben vanwege huiselijk geweld) de award voor beste film gewonnen. Dit meldt de Openbaar Onderwijsgroep Groningen.
De leerlingen hebben samen met kinderen van Het Kopland een korte film gemaakt. Met elkaar hebben zij in een dag het script ‘Goed advies?!’ geschreven, het acteerwerk verzorgt en de opnames gemaakt. In Pathé Tuschinski in Amsterdam werden acht korte speelfilms (circa zes minuten) getoond. Daarna beoordeelde een vakjury de film van de leerlingen van de Borgmanschool en Het Kopland als ‘beste film’. Een prachtige prestatie, waarbij de kinderen zelf de prijs in ontvangst namen. Daarnaast zijn ze ook uitgenodigd voor het filmfestival van de ‘rechten van het kind’ op 29 juni in Amsterdam.
De kinderen hebben een film gemaakt met het thema ‘je soms schamen voor het wonen in een opvanghuis’. De kinderen wonen tijdelijk in een opvanghuis en voelen zich daardoor anders. In de film laten de kinderen zien dat je dan niet anders bent, maar net als ieder ander kind. Je woont alleen in een ander huis. En natuurlijk hoor je thuis in hun klas.
Stichting Het Vergeten Kind strijdt voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. Het Vergeten Kind richt zich op de ruim honderdduizend kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek en ruim vijftigduizend kinderen waarbij het zo mis gaat dat ze niet meer thuis kunnen wonen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids