Normal_mercedes-benz_citaro__o530le__qbuzz

De provincie had voor de leerlingen van het Praedinius Gymnasium in Groningen een bijzondere opdracht: Maak een ontwerp voor de bushalte van de toekomst. Maandag 4 juli presenteerden de scholieren hun acht ontwerpen aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Zij koos hieruit de drie beste ideeën. De provincie bekijkt welke ideeën uit de ontwerpen ze kan meenemen in het ontwerp voor toekomstige bushaltes. Dat meldt de provincie Groningen.

De provincie, het OV-bureau Groningen Drenthe en de Groninger gemeenten werken samen aan het verbeteren van de kwaliteit en de uitstraling van de bushaltes in de provincie. Voor een goed basisnetwerk voor openbaar vervoer zijn knooppunten en haltes belangrijk. Tegelijkertijd is het van belang dat het OV veilig en aantrekkelijk is. Omdat scholieren veel met het openbaar vervoer reizen, kregen zij de vraag om hierover mee te denken.

23 leerlingen van het tweede jaar van het Technasium maakten een ontwerp voor drie bushaltes: bij P+R Kardinge, halte Boltbrug in Ten Boer en de halte Meeroevers in Meerstad. Belangrijke voorwaarden bij het ontwerp van de bushalte waren het comfort en duurzaamheid (in bijvoorbeeld materiaalkeuze en energie). Verder was het belangrijk dat de leerlingen in hun ontwerp de wensen van leeftijdsgenoten meenamen. Hiervoor werden enquêtes afgenomen. Daarna bezochten ze de locaties en konden de leerlingen aan de slag. Uit de ontwerpen kwam een aantal vernieuwende ideeën naar voren, zoals wifi of een oplaadpunt voor mobiele telefoons.

© Nationale Onderwijsgids