Normal_geschiedenis__oorlog

Het samenwerkingsverband dat scholengemeenschap Winkler Prins uit Veendam een aantal jaren geleden sloot met de stichting Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank wordt voortgezet. De bedoeling is dat leerlingen op zoek gaan naar bronnen over Joodse plaatsgenoten die in de oorlog zijn vermoord. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

In wat tegenwoordig de gemeente Veendam is, woonden vroeger circa 220 joden. Twintig van hen overleefden de oorlog. In totaal zijn er op 164 plaatsen in de gemeente herdenkingsstenen gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die destijds weggevoerd en omgebracht zijn. Docente geschiedenis aan het Winkler Prins, Henriëtte Postema, startte over acht van deze mensen twee jaar geleden een onderwijsproject.

Dit jaar wordt er nog meer aandacht aan besteed, zodat leerlingen op zoek kunnen gaan naar de mens achter de verhalen. Anders dan andere jaren gaan leerlingen uit het derde jaar nu zelf aan de slag om nieuwe bronnen te ontdekken, zoals zelf foto’s maken, contact zoeken met nabestaanden of het bezoek van een archief. Het doel is om de slachtoffers weer een beetje tot leven te brengen. Voor scholen in de rest van Nederland is het project een mooi voorbeeld, aldus een van de docenten geschiedenis van het Winkler Prins.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids