De mbo-scholen in het noorden van Nederland zijn blij met de komst van de ov-kaart voor hun zestien- en zeventienjarige studenten. Zij kunnen nu ook makkelijker de studie van hun eerste keuze kiezen, aangezien geld geen grote rol meer speelt. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Jolande Overweg van het Alfa-college zag tot nu toe dat leerlingen uit kostenoverwegingen een minder interessante studie kiezen, die dichterbij huis aangeboden wordt. Zulke studenten zitten dan ongemotiveerd in de klas en zitten minder goed in hun vel, waardoor de kans groter is dat ze er uiteindelijk mee stoppen.
Alle minderjarige mbo-studenten die de beroepsopleidende leerweg doen, hebben vanaf dit jaar recht op een ov-kaart. Hiermee kunnen ze door de week gratis reizen, net zoals jongeren die naar het hbo of wo gaan. Studenten van achttien jaar en ouder kunnen al gebruik maken van gratis openbaar vervoer. De invoering van deze regeling scheelt ouders gemiddeld zes- tot zevenhonderd euro per jaar, zo berekende het ministerie van onderwijs. Al tachtigduizend van de honderdtwintigduizend minderjarige mbo’ers die in aanmerking komen voor de kaart, hadden deze voor kerst al aangevraagd.
Veel noordelijke mbo’s verwachten overigens niet dat leerlingen in grote getale van school gaan wisselen. Alleen het roc Noorderpoort moet de gevolgen nauwlettend in de gaten houden, want zij heel veel locaties verspreid over de regio’s Winschoten, Stadskanaal en Delfzijl. Het zou kunnen dat deze leerlingen gaan overstappen naar een opleiding in de stad Groningen. ”Als we zorgen dat we in Stadskanaal, Winschoten en Delfzijl goed onderwijs bieden, blijven leerlingen daar wel’’, zegt Harry Bouma van Noorderpoort.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids