Rochelle de Jong is au pair in Australië: ‘Het is echt een culturele verrijking’

Au pair-bureaus uit Amsterdam zien een toename in het aantal au pairs dat aan gezinnen wordt gekoppeld. Dat komt voornamelijk omdat de kinderopvang vol zit, niet voor iedereen even flexibel is en er heerst ook nog eens een personeelstekort. Niet alleen komen au pairs naar Nederland. Er gaan ook een hoop Nederlandse jongeren richting het buitenland om als au pair te werken. De redactie van de Nationale Onderwijsgids sprak met Rochelle de Jong. Zij werkt op dit moment als au pair bij een gezin in Australië.

Rochelle volgt de lerarenopleiding Engels aan hogeschool Windesheim. Voor deze studie moet ze verplicht drie maanden in het buitenland verblijven. Een optie was om de drie maanden te verlengen naar een half jaar. “En dan ga je jezelf afvragen: waar wil ik naartoe? Wat wil ik gaan doen? Toen kwam ik op Australië. Mijn moeder kwam met het idee om dan au pair te worden.” Op die manier oefent Rochelle ook goed haar Engels, want dat is een verplicht onderdeel van die maanden in het buitenland. Maar, zo benadrukt Rochelle, het komt niet alleen vanuit school. “Ik ben zelf ook heel erg geïnteresseerd in Australië.” 

Op donderdag 11 juli kwam Rochelle in Australië aan en op maandag de 15de begon ze al bij haar gastgezin. “Ik had relatief weinig last van een jetlag en de ouders moesten op maandag gewoon weer aan het werk.” Voordat haar tweede semester begint moet ze weer terug zijn in Nederland. Kerst viert ze dus ook bij haar gastgezin. 

Alles regelen vanuit Nederland 

Vanuit Nederland heeft Rochelle alles geregeld voor haar leven als au pair ver weg. Dat deed ze niet alleen. Ze kreeg hulp van de organisatie Travel Active. “Travel Active werkt samen met Smart Au Pairs, een Australisch bedrijf. Via hen ben ik bij deze familie gekomen.”

Vanuit Nederland heeft ze wel contact gelegd met de familie. “Dat vond ik ook wel erg belangrijk, dat ik al wist waar ik terecht zou komen.” Rochelle wist dat de families die bij het bedrijf aangesloten zijn al door een screening zijn gegaan. “Zo weet je ook zeker of het vertrouwd is. Vanuit Nederland heb ik meerdere keren gebeld met de familie, maar vanaf het eerste belletje voelde het al heel goed.”

Werkzaamheden bij het gastgezin 

Het gezin waar Rochelle als au pair aan de slag is gegaan, is vrij groot. “Ze hebben vijf kinderen, maar de oudste woont op de campus van de universiteit. Wel wonen er thuis een zoon van bijna 18 en drie meisjes van 16, 13 en 10 jaar oud. Ik ben voornamelijk bezig met de jongste en het werk eromheen.”

In de weekenden is Rochelle vrij, maar van maandag tot en met vrijdag is ze gewoon aan het werk. Haar wekker gaat om 07.00 uur. Nadat ze haar bed is uitgekomen, gaat ze naar beneden en zet ze wasmachine aan. Vervolgens haalt ze de vaatwasser leeg en hangt ze de was op. “Daarna is de jongste vaak wel wakker en gaan we samen ontbijten. Als dat gedaan is dan gaan we tandenpoetsen en moet ze naar school.” De school ligt op vijf minuten afstand van het huis, maar Rochelle loopt altijd mee. “Daarna ben ik eigenlijk klaar met mijn werkzaamheden omdat ik alles al doe voordat de jongste naar school gaat.” Tot 15.00 uur is ze vrij en daarna haalt ze de jongste weer van school.

Voor alle kinderen wordt er een lunch voor de volgende dag in elkaar gedraaid en dan begint ze aan het avondeten. “Dan ben ik rond half zeven vrij. Eet ik samen met de familie en ga ik daarna naar boven om mijn eigen ding te doen.”

Contact met andere Nederlanders 

In het weekend spreekt Rochelle vaak af met andere mensen. Via de organisatie heeft ze een aantal meiden leren kennen die ook in Australië aan het werk zijn als au pair. “We hebben een grote WhatsAppgroep via de organisatie. Daar heb ik toen de vraag gesteld of iemand met mij mee wilde naar een evenement. Daar hebben een paar op gereageerd en met twee van hen trek ik nu heel veel op.”

Online heeft Rochelle ook een groepslink gevonden naar ‘Dutchies in Sydney.’ Daar zitten allemaal Nederlanders in die op dit moment in Sydney verblijven. “Daar heb ik ook een aantal meiden ontmoet en daar doe ik ook weleens een drankje mee op vrijdagavond. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om buiten je gastgezin om nieuwe mensen te ontmoeten.”

'Afspraken staan in een overeenkomst' 

Voordat Rochelle bij het gastgezin kwam, werd er een overeenkomst opgestuurd. Daarin staan allerlei afspraken. “Bijvoorbeeld of ik gebruik mag maken van de auto. Stel dat ik schade rijd, wat moet ik dan betalen? Hoeveel ik qua loon ontvang staat ook in de overeenkomst en de uren die ik werk. Via de organisatie is dat echt wel goed geregeld.” Eigenlijk lijkt het op een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst.

Voordat ze zich opgaf als au pair heeft Rochelle de website en de brochure van Travel Active goed doorgelezen. “Ik heb ook heel veel video’s gekeken van meiden die goede en slechte ervaringen hadden. Ook heb ik vlogs gezien van meiden die op dat moment au pair waren. Ik kwam al snel tot de conclusie dat dit wel bij mij past.”

Verschil met Nederland 

Het leven als au pair is lang niet voor iedereen weggelegd. “Je moet echt wel iets met kinderen hebben, want je bent met kinderen bezig. Kinderen zijn kinderen en die kunnen heel leuk zijn, maar ze kunnen ook zeker hun mindere momenten hebben.” Zelf werkt Rochelle dan met oudere kinderen, maar als au pair kan je ook met baby’s of peuters werken. Bij haar bevalt het werken als au pair heel goed, maar het kan ook heel anders gaan. Dat je bij een gezin thuiskomt en denkt ‘wat is dit allemaal.’

“In Nederland zijn we wat strakker en in Australië zijn ze heel los. Dat was voor mij wel heel even wennen, want ik ben echt van het gestructureerde. Maar dat is in een groot gezin niet altijd haalbaar. Dus dat heb ik echt moeten leren loslaten.” Ook heeft Rochelle moeten loslaten dat als haar werkdag erop zit de taken niet meer haar verantwoordelijkheid zijn, maar die van de ouders. “Ik help dan wel mee als het nodig is, maar het is wel mijn vrije tijd. Mijn gastouders houden daar heel goed rekening mee en ze verwachten niet dat ik in mijn vrije tijd met het huishouden bezig ben.”

Aanbeveling? 

“Ik zou het iedereen aanbevelen om eens als au pair naar het buitenland te gaan. Het is een culturele verrijking.” Wel raadt Rochelle iedereen aan om zich goed in te lezen, want zeker in het geval van Australië kan je niet zo heel snel terug naar huis als het niet bevalt. “Je bent hier echt wel langer voor twee maanden. Je bent hier minimaal een half jaar. En het is natuurlijk erg ver weg.”

Toch zou Rochelle nog best een keer au pair willen zijn, maar niet meer nadat ze haar studie heeft afgerond. “Dan ben ik bezig als docent, dus dan heb ik er geen tijd voor. Maar het is wel iets wat ik zou kunnen doen, bijvoorbeeld in een tussenjaar.”

Natuurlijk kan je ook au pair zijn in Europa. In Frankrijk, Spanje, Italië, maar ook zeker in Amerika zijn er mogelijkheden via Travel Active. Is je interesse aangewakkerd door dit verhaal? Kijk dan zeker even verder op de website.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk