Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Deze week is Het Welzijn Gilde officieel geopend door Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam. Het Welzijn Gilde is uniek in Nederland. Het is het eerste gilde van Nederland voor de opleiding Dienstverlener Breed niveau 2 in de kinderopvang en op basisscholen. Bert Wieringa, wethouder van Veendam, is er trots op dat Veendam de primeur van dit gilde heeft. "De rest van Nederland mag best weten wat voor mooie dingen hier gebeuren." Dit meldt Noorderpoort.

Bestuurslid Wim van de Pol van Noorderpoort ziet ook alleen maar kansen in de komst van Het Welzijn Gilde: "Het is een hele brede opleiding waarmee je kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden." De studenten die nu al deelnemen aan dit gilde, zijn erg enthousiast. "Ik ben echt een praktijkmens en ik kan hier heel veel leren," vertelt studente Felicia. Dit ziet ook Alex Otten, van Primenius school In De Manne, terug in de praktijksituaties van het gilde: "De studenten worden vanuit de praktijk opgeleid. Wanneer je vrolijke jongeren aan het werk ziet, dan word je zelf ook vrolijk."

Tijdens de opening op 18 januari hebben alle samenwerkingspartners de overeenkomst van Het Welzijn Gilde van een handtekening voorzien. "Ik denk dat het gilde goed aansluit bij spelenderwijs leren," zegt Gea Jansen, directrice van Kinderopvang Meander. Volgens Jansen kunnen de studenten heel veel leren in dit gilde. Met hun handtekening onderstreepten de samenwerkende partijen het belang van het gilde. Dankzij Het Welzijn Gilde kunnen er jaarlijks minimaal 24 eerstejaars studenten van de opleiding Dienstverlener Breed niveau 2 van Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam hun opleiding volgen bij vier leerbedrijven. De samenwerkende partners van Het Welzijn Gilde:

Het concept gildeleren is opgebouwd volgens het model meester-gezel leren, dat al in de vroege geschiedenis haar vruchten afgeworpen heeft. In Het Welzijn Gilde volgen studenten hun onderwijs niet op school, maar krijgen les van docenten binnen de muren van het leerbedrijf. "We leren allemaal het meest door het te doen," vindt Tina Boes van de Samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs en bedrijfsleven (SBB). Dankzij het gilde zitten de studenten volgens Boes midden in de praktijk, waardoor de pro-actiever te werk kunnen gaan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids