Op maandag 6 maart wordt bij de locatie van Noorderpoort Gezondheidszorg & Welzijn een alternatief verkiezingsdebat georganiseerd. Het doel is om jongeren aan te sporen om op 15 maart hun stem uit te brengen tijdens de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Dit meldt het Noorderpoort.
Tijdens de laatste drie landelijke verkiezingen liep het opkomstcijfer in het algemeen al terug en vooral jongere kiezers lieten het massaal afweten. Noorderpoort zet met dit debat in op maatschappelijke betrokkenheid. “Wij vinden het belangrijk dat onze studenten hun verantwoordelijkheid nemen en op 15 maart naar de stembus te gaan,” aldus Wim van de Pol, lid College van Bestuur van Noorderpoort en mede-initiatiefnemer van het alternatieve verkiezingsdebat.
Veel jongeren ervaren het verkiezingsprogramma van politieke partijen als een ver-van-hun-bed-show. Politiek wordt door jongeren nu eenmaal niet als sexy en stoer ervaren. Vanuit Noorderpoort kunnen alle studenten meedoen aan het debat. Murat Sahintürk, docent bij Noorderpoort Automotive & Logistiek, vindt het belangrijk dat studenten tijdens het debat van zich laten horen: “De Tweede Kamerverkiezing is voor jongeren hét moment om zich uit te spreken en van zich te laten horen. Elke stem is belangrijk.”
Het alternatieve verkiezingsdebat van Noorderpoort wordt geleid door presentator Bram Douwes. Studenten van Noorderpoort spelen een belangrijke rol in het debat. Zij gaan in gesprek met William Moorlag (PvdA), Stieneke de Graaf (CU) en Antje Diertens (D66). De politici zullen thema’s aan de studenten voorleggen die voor jongeren relevant zijn. Het doel is om de studenten kennis te laten maken met politiek, zodat de jongeren kunnen ontdekken welke partij het beste bij hun overtuigingen en idealen past. “De drempel om naar de stembus te gaan wordt dankzij dit debat hopelijk een heel stuk lager,” aldus Chris Holman, practor van het practoraat Burgerschap.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids