Evelien Hoekman

UTRECHT - Op 25 en 26 september wordt het Nationaal VMBO Congres 2012 gehouden in het Postillion Bunnik in de gelijknamige plaats, ten oosten van Utrecht.

De Nationale Onderwijsgids zal in de aanloop naar dit congres geïnteresseerden en betrokkenen op de hoogte houden door middel van nieuwsberichten en interviews met verscheidene sprekers en zal tevens de laatste ontwikkelingen tijdens het congres verslaan.

Dit congres is speciaal bestemd voor (adjunct-)directeuren, (con-)rectoren, team- en afdelingsleiders, management, onderwijskundigen, stafmedewerkers, decanen, coördinatoren, docenten en voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in het VMBO. Het programma is geschikt voor alle leerwegen in het VMBO ook voor mensen die werkzaam zijn in de TL.

Evelien Hoekman, docent economie op het Etty Hillesum Lyceum Deventer, zal tijdens het congres twee lezingen verzorgen, zogenaamde ´Powertalks´, met als thema ‘Innovatieve lesvormen in het onderwijs’ en ‘Sociale media: wat werkt wel en wat juist niet? In onderstaand interview laat zij haar licht schijnen over het VMBO en zal zij ingaan op de powertalks die zij zal gaan verzorgen tijdens het congres.

Als u één ding zou mogen veranderen aan het VMBO, wat is dat dan?

Vind ik lastig omdat ik zelf geen les geef in het VMBO, maar in de bovenbouw havo vwo. Wat volgens mij VMBO meer recht zou doen is meer positieve aandacht. Want waarom is VMBO minder dan de HAVO?!? Nu pushen veel ouders hun kind tot het uiterste om havo te doen want dan zitten ze niet op het VMBO. Volgen mij een hele kromme redenering. Gevolg overbelaste ongelukkige kinderen die op hun tenen lopen en de HAVO net (niet) halen. Meer aandacht in de (lokale) media voor geslaagde VMBO-projecten en hun leerlingen kan dit tij misschien keren, alle beetjes helpen.

Wat gaan we van uw Power Talk leren tijdens het congres?

Powertalk 1: Social media: wat werkt wel en wat juist niet?
Is social media een last en zorgt het ervoor dat de huidige generatie naar de knoppen gaat? Of is het juist een kans voor leerlingen én docenten om dingen te leren. Deze powertalk geeft inspiratie voor de inzet van social media in de les en voor het uitwisselen van ideeën tussen docenten.

Powertalk 2: Innovatieve lesvormen in het onderwijs
Leerlingen samen actief bezig zien met lesstof is één van de mooiste dingen voor een docent. Deze powertalk geeft je een overload aan inspiratie voor activerende werkvormen. Voorzien van praktische tips en praktijkvoorbeelden voor diverse vakken.

Waarom is het thema van uw lezing essentieel voor verbetering van het VMBO?

Power Talk: Social media
Social media is niet meer weg te denken uit het leven van de generatie van nu. Door dit creatief
in te zetten vergroot het de interactie met de leerlingen, maar vergroot ook de docentenkamer.

Docentenkamer:
Uitwisselen lensideeën en voorleggen situaties aan (vak)collega's buiten uw school zonder hiervoor te hoeven reizen.

Social media buiten de les:
Een docent die actief is op social media is voor leerlingen beter benaderbaar als er onlineproblemen zijn, de docent begrijpt immers de termen die gebruikt worden en dat werkt vertrouwen.

Social media binnen de les:
Leerlingen doen niets liever dan tijdens de les (stiekem) online actief zijn, laat ze doen wat ze het liefst doen maar dan wel over de lesstof. Het wordt zeker een boeiende les.

Powertalk: Innovatieve lesvormen
Ieder mens wil graag een spelletjes willen, dus waarom VMBO-leerlingen niet. Door lesstof op een
andere manier aan te bieden, voelt het leren minder als een verplichting. Afwisselen werkt, elk
dag biefstuk is immers ook niet lekker. Drie ingrediënten om eens kritisch te kijken naar je eigen lessen waar liggen voor jou nog kansen.

Evelien houdt op 25 september twee Powertalks met als thema ‘Innovatieve lesvormen in het onderwijs’ en ‘Sociale media: wat werkt wel en wat juist niet?’ O.a. de volgende onderwerpen worden besproken:

Power Talk Sociale media:

  • Moderniseren van het onderwijs door integratie van multimediaal lesmateriaal
  • Sociale media in de klas: stimulans of afbreukrisico (bij taalvaardigheid)?
  • Welke onderwijsvormen renderen het beste... E-learning, mobile gaming, sociale media etc?
  • Netwerken: u kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Kansen en uitdagingen

Power Talk Innovatieve lesvormen in het onderwijs:

  • Hoe kunt u innovatieve lesvormen, waaronder sociale media integreren in uw lessen?
  • Hoe kunt u leerlingen meer betrekken bij het ontwikkelen van onderwijs?
  • Do’s and dont’s voor leraren
  • Hoe kunt u ouders betrekken en van de benodigde informatie voorzien?

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen