Scholen voor hoogbegaafde kinderen zijn bang voor de aankomende bezuinigingen

Op het onderwijs voor hoogbegaafden wil het kabinet 4,7 miljoen euro bezuinigen. Gespecialiseerde scholen zijn bang dat ze daardoor niet meer alle kinderen van de juiste begeleiding kunnen voorzien en komen in actie. Dat meldt de NOS.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil 8,7 miljoen euro bezuinigen op de ondersteuning van thuiszitters. Dat zijn leerlingen die zijn vastgelopen in het huidige onderwijssysteem en niet meer school gaan. Hoogbegaafde kinderen vallen daar vaak onder.

'Hoogbegaafd zijn is erg lastig' 

Hoogbegaafd zijn en snel kunnen leren lijkt misschien een groot pluspunt. Voor kinderen is het vaak enorm lastig, aldus bijzonder hoogleraar begaafdheid aan de Radboud Universiteit, Anouke Bakx.

Subsidie 

De subsidie voor het hoogbegaafdenonderwijs werd tijdens het vorige kabinet eind 2022 verhoogd naar 28 miljoen euro. Vanuit de onderwijssector werd daar jarenlang voor gestreden. Daarom valt dit nieuws voor de sector zo rauw op ons dak, aldus Marieke Broenink van de hoogbegaafdenafdeling van SALTO-school ’t Karregat in Eindhoven.

Basisschoolleerlingen zitten op die afdeling omdat ze zijn vastgelopen binnen het reguliere onderwijs. Lessen zijn daar korter dan normaal, reken- en taallessen duren een uur. Extra vakken of verdiepende lessen vullen de overige uren van de kinderen.

Het afgelopen jaar is er voor 23,3 miljoen euro subsidie naar het hoogbegaafdenonderwijs gegaan, zo zegt een woordvoerder van het ministerie. Volgens scholen is de 4,7 miljoen euro extra hard nodig. Scholen die geen subsidie hebben aangevraagd, laten andere scholen in hun eigen sop gaarkoken. “Eigenlijk moet je dat geld verdelen onder alle scholen die wel een subsidieaanvraag hebben gedaan”, zegt Broenink.

Duurder dan regulier onderwijs 

Onderwijs voor hoogbegaafden is duurder dan het regulier onderwijs. De klassen zijn vaak kleiner en docenten moeten een specialisatie hebben gedaan. Basisschool Kronenburgh in Rijswijk ontvangt drie tot vier ton per jaar subsidie en gebruikt dat om de kennis over het hoogbegaafdenonderwijs te delen.

Hoogleraar Bakx zegt dat hoogbegaafde kinderen in het reguliere onderwijs tegen flinke problemen aan kunnen lopen. Soms ontstaan er in de klas zoveel problemen dat de hoogbegaafde kinderen niet meer naar school gaan. Thuisonderwijs moet mogelijk zijn door middel van een speciale subsidiepot.

Onderwijsbegroting 

De onderwijsbegroting wordt opnieuw besproken op 28 november in de Tweede Kamer tijdens een debat. Het is mogelijk dat de voorgenomen bezuiniging alsnog wordt aangepast.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk