Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

De fraude bij de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) die onlangs aan het licht is gekomen, blijkt al jaren gaande te zijn. Hoofd technisch beheer Hans G., hoofdverdachte in de fraudezaak, is al sinds de jaren zeventig betrokken bij witwassen, vervalsen van facturen en vriendjespolitiek. Dit meldt de Universiteitskrant.

Uit gesprekken door Dagblad van het Noorden met (voormalige) RuG-medewerkers en ondernemers blijkt dat de fraude rondom Hans G. jarenlang plaatsvond. Dit kon doordat Hans G. medewerkers en klusbedrijven die mee wilden doen, extra beloonde en nieuwe opdrachten gaf. Bedrijven die niet frauduleus te boek wilden staan, konden gaan. Hierdoor bleef de fraudecultuur in stand. 
 
Het gesjoemel leverde voor Hans G. heel wat op. Hij verbleef op kosten van een aannemer in luxe hotels in Rome, zette zijn zoon en schoondochter op de loonlijst bij een onderneming, en liet zijn huis voor duizenden euro’s verbouwen. Ook tenminste acht medewerkers van de universiteit hebben door de jaren heen meegeprofiteerd. Ze lieten huizen verbouwen of genoten van zijn uitjes en diners. Dit gebeurde allemaal op kosten van de RuG.
 
Ondanks dat er al jaren vermoedens van fraude zijn, durfde niemand dit naar buiten te brengen. Hard bewijs was lastig te vergaren en bovendien wilde niemand zijn baan verliezen. Eén ondernemer heeft meerdere pogingen gedaan om medewerkers van Hans G. te waarschuwen. Hierdoor kreeg hij geen opdrachten meer van de RuG en ging hij uiteindelijk failliet.
 
In januari werd Hans G. met zeven andere verdachten gearresteerd. Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook drie andere RuG-medewerkers zijn op non-actief gesteld. Met twee zzp'ers en drie installatiebedrijven zijn de contacten verbroken.
 
De FIOD onderzoekt momenteel de omvang van de fraude. De RUG heeft Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld voor een intern onderzoek naar de gang van zaken binnen de afdeling Technisch Beheer. Hoe groot de financiële schade voor de universiteit is, is nog onduidelijk. In afwachting van de lopende onderzoeken wil de RuG nog niet reageren.
 
© Nationale Onderwijsgids