Groningse beeldhouwopleidingen sluiten hun deuren

De Groningse School voor Sculptuur en de Klassieke Academie voor Beeldhouwkunst houden vanwege een te laag aantal aanmeldingen op te bestaan. De School voor Sculptuur was een nieuwe afdeling, nadat de oprichters niet meer geassocieerd wilden worden met de Klassieke Academie, maar zij zullen hun deuren nooit openen. Oprichter en directeur van de Klassieke Academie Tom Hageman hoopt dat er voor de Klassieke Academie nog een doorstart te realiseren valt, door middel van bijvoorbeeld het overgaan tot een certificatenopleiding. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Een van de oprichters van de School voor Sculptuur, Natasja Bennink, meldt dat zij en haar collega’s hoopten op minstens twaalf studenten, maar dit aantal werd helaas niet bereikt. Om die reden hebben zij hun plannen in de ijskast gezet. Ze keren echter niet terug naar de Klassieke Academie, maar gaan verder als Collectief voor Noordelijke Beeldhouwkunst.

Tom Hageman meldt verder dat de afdeling schilderen van de Klassieke Academie, in tegenstelling tot de afdeling beeldhouwkunst, wel sterk groeit. Op deze afdeling werden twintig eerstejaars studenten verwelkomt en stroomt ook de vooropleiding eenvoudig vol. De Klassieke Academie werd tien jaar geleden opgericht ten faveure van de figuratieve kunst. Hageman is momenteel begonnen met zijn laatste jaar, maar blijft in de toekomst actief als adviseur en heeft tevens het plan om buitenlandse kunstenaars naar Groningen te halen om hun kennis te laten delen met toekomstige kunstenaars.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids