Nieuw gebouw Rijksuniversiteit Groningen vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Het nieuwe gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wordt omgedoopt tot ‘Feringa Building’. De Groningse hoogleraar Ben Feringa werd vorige maand de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend voor de ontwikkeling van de moleculaire motor. Het nieuwe gebouw voor Bèta-technisch onderwijs en onderzoek stond in de ontwerpfase bekend als Zernikeborg. Het nieuws is bekendgemaakt door Jasper Knoester, decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, tijdens een feestelijke receptie die de faculteit ter ere van Feringa vrijdag hield. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

“Een uniek gebaar van de Rijksuniversiteit Groningen en een enorm grote eer voor mij om over enkele jaren iedere werkdag een gebouw te kunnen betreden dat mijn naam draagt”, vertelt een trotse Ben Feringa. De Feringa Building wordt de plek voor hoogstaand fundamenteel en toegepast onderzoek waar topinstituten als het Stratingh Institute for Chemistry (waar Feringa toe behoort), het Engineering and Technology Institute Groningen, het Zernike Institute for Advanced Materials, het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, het Van Swinderen Institute, het Kapteyn Astronomical Institute en SRON zullen huisvesten.

Feringa ontving de Nobelprijs Chemie 2016 voor de ontwikkeling van de moleculaire motor. Hij deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart. Hij wordt wereldwijd erkend als pionier op het terrein van moleculaire motoren. Zo werd hij vorig jaar uitgebreid geciteerd in een achtergrondartikel over nanomotoren in het tijdschrift Nature. Een van de mogelijke toepassingen van zijn motoren is het afleveren van geneesmiddelen die hun werk alleen in bepaalde delen van het lichaam doen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids