Studenten aan de Chinese vestiging van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in Yantai hoeven niet verplicht lessen in marxisme te volgen. De academische vrijheid van de onderwijsinstelling komt dus niet in gevaar. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Dit was de reactie van de RUG op de motie die de Tweede Kamer donderdag aannam bij een stemming over wetswijziging internationalisering hoger onderwijs. De Kamer is van mening dat verplichte lessen in een andere politieke ideologie niet thuishoren op een vestiging van een Nederlandse universiteit in het buitenland. Daarnaast mag de Chinese overheid geen controle uitoefenen op de inhoud van het onderwijs.
De wetswijziging was nodig om de vestiging in het buitenland mogelijk te maken. In de Chinese wet op buitenlandse opleidingen staat onder andere dat cursussen over constitutie, de wet, ethiek en Chinese geschiedenis moeten worden onderwezen, aldus de RUG. Marxisme is volgens de universiteit echter niet verplicht. De universiteit is met de Chinese partners wel overeengekomen dat in het voorbereidende jaar lessen over westerse en oosterse filosofie worden aangeboden.
Toen de plannen van de RUG bekend werden gemaakt, werd wel continu vermeld dat Chinese studenten in hun voorbereidende jaar onderwezen zouden worden in marxisme. Dit staat tevens vermeld in de ‘business case’ van de universiteit. Dit voorbereidende jaar maakt echter geen deel uit van de Groningse opleidingen die in Yantai verzorgd worden, die pas na dat jaar beginnen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids