Wandelende student is proefkonijn op station Zuidhorn

Passanten die van het station in Zuidhorn naar de bus lopen (en andersom), wekken binnenkort onbewust stroom op met hun voetstappen. Het station wordt namelijk een wetenschappelijke proeftuin voor sensorstroom. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Professor Beatriz Noheda van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG): “We testen of de techniek in de praktijk net zoveel energie oplevert als we in het laboratorium berekenen”. Een van haar onderzoeksgroepen richt het station binnenkort in als testlocatie. Het gemeentebestuur is verheugd met de proeftuin en presenteerde deze bij de officiële opening van het nieuwe busstation. Er is op het moment een smalle stoep waar iedereen achter elkaar overheen loopt, wat ideaal is voor de beoogde test.

“We verwachten dat een voetstap niet meer dan een milliwatt stroom oplevert, een duizendste watt. Trillingen omzetten in stroom, is een heel oude techniek uit de tijd van Pierre Curie, die in 1904 de Nobelprijs won. De techniek zit in sonar, echografie, microfoons en aanstekers.”

Als beloning test de universiteit de komende jaren ook een aantal sensoren en doen wandelende buspassagiers ’s avonds zelf het licht aan met hun voetstappen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids