De vakantieperiode is een tijd voor rust en bezinning. De Nationale Onderwijsgids heeft daarom een nieuwe reeks: 'Rick redeneert'. Rick Veldman (25) is onze 'huis'student (want wat is een onderwijsredactie zonder student-correspondent!); naast zijn studie Geografie & Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen schrijft hij wekelijks over nieuws en actualiteiten voor de Nationale Onderwijsgids. Nu zijn studiegenoten van een biertje liggen te genieten op een zonnig strand, is het voor Rick een mooi moment om eens wat dieper over dingen na te denken. De komende acht weken geeft hij zijn nuchtere kijk op hot topics en serieuze zaken van het studentenleven. Kamerprijzen, ontgroeningen, het leenstelsel? Rick heeft er een mening over. Deze week: de studentenstad en de wisselwerking tussen studenten en overige inwoners.
Door: Rick Veldman
In Groningen vond vorige week de Keiweek plaats, de jaarlijkse introductieweek voor nieuwe studenten in Groningen. Een week waarin duizenden eerstejaars het studentenleven en de stad Groningen op alle mogelijke manieren leren kennen. Het is ook de week waarin de inwoners van de stad, oftewel stadjers, worden geconfronteerd met de nieuwe lichting jonge, feestende en overlastveroorzakende studenten. Maar is dit werkelijk zo? Of kan het leven in een drukke, bruisende studentenstad zoals Groningen prima doorgang vinden voor zowel de stadjers als de studenten?
Groningen studentenstad
Het merendeel van mijn ervaringen op dit gebied zijn gebaseerd op mijn afgelopen zeven jaar als student in Groningen, maar ik ben van mening dat er veel toepasbaar is op andere studentensteden. Volgens de VVV van Groningen is ruim een kwart van de inwoners van de stad student, wat betekent dat studenten een aanzienlijk deel van de bevolking in beslag nemen. Dit merk je gemakkelijk wanneer je je overdag in het centrum van de stad begeeft. Overal om je heen zie je mensen van een relatief jonge leeftijd. Je kan je misschien afvragen of dit geen problemen met zich meebrengt. Studenten staan er immers om bekend een vrij losbandig bestaan te kennen, waarbij genieten vaak prioriteit kent boven alles, terwijl ze bovendien een nogal afwijkend dag- en nachtritme kennen.
Wisselwerking
Toch is er veel wederzijds respect en begrip te vinden. Stadjers zijn zich er bewust van dat er studenten om hen heen wonen, zeker in bepaalde wijken, en omgekeerd geldt dat ook. Echter willen studenten wel eens vergeten dat ze er niet alleen wonen, zeker wanneer er sprake is van groepsdruk tijdens een gezellig avondje of een huisfeest. Gelukkig zijn ze zeker niet te beroerd om het volume of de overlast wat te dempen wanneer een onderbuurman dit vriendelijk verzoekt. Je kan je afvragen of dit nog nodig moet zijn, of studenten niet zelf de verantwoordelijk moeten voelen om rekening te houden met omwonenden. Hier zit wat in, maar het is een onderdeel van het studentenleven om vrienden over de vloer te hebben ‘s avonds, en dan wil het wel eens gebeuren dat zaken zoals het geluid uit het zicht verloren worden. Het is prettig om dan buren te hebben die begrip hebben voor het studentenleven en er de voordelen ook van inzien.
Dergelijke voordelen uiten zich in een levendige sfeer in de wijk, waar altijd mensen op straat te vinden zijn. Ook zijn studenten heel gemakkelijk aan te spreken en zijn ze altijd bereid om hulp te bieden. Ik en mijn huisgenoten hebben regelmatig onze onderbuurman geholpen met het sjouwen van meubilair of andere klusjes waar wat extra mankracht voor nodig was. Hij dronk vervolgens een biertje met ons en we kletsten wat over koetjes en kalfjes. Hij was ook wel eens boos als we de muziek weer te hard aan hadden staan of wanneer er onwetende gasten van ons bierdopjes over het balkon gooien in zijn tuin. Maar we grepen altijd meteen in als we realiseerden dat we fout zaten en boden ons excuses aan wanneer nodig. Vervolgens was er ook niets meer aan de hand. Hij vond het, naast de paar voorvallen dat hij even last van ons had, ontzettend leuk om tussen allemaal jonge studenten in de straat te wonen. Ik vermoed ook dat een dergelijke verstandhouding op veel meer plekken van toepassing is.
Wederzijds begrip
De kern is dat het belangrijk is om wederzijds begrip voor elkaar te hebben. Studenten denken snel en graag voornamelijk aan zichzelf, maar we wonen met z’n allen in één stad, in één straat. Natuurlijk zijn er meer dan genoeg omhooggevallen studenten die hun eigen belangen boven die van ieder ander plaatsen, maar dit gaat gelukkig lang niet voor iedereen op. Als we allemaal ons best doen om zoveel mogelijk te denken aan het welzijn van de wijk en in het bijzonder onze buren, dan is de kans veel groter dan een buurman hetzelfde begrip heeft voor ons actieve studentenleven. Op die manier ontstaat er een gezellige chemie waar iedereen profijt van heeft en wat de kwaliteit van wonen voor iedereen zo groot mogelijk maakt.
© Nationale Onderwijsgids / Rick Veldman