Ruim 1500 ouderen gebruiken leeswijzers van RUG-studenten

Samen een boek lezen en daarover met anderen discussiëren, de leden van de landelijke stichting Senia doen niets liever dan dat. Bij elk boek levert Senia een leeswijzer die achtergronden biedt en via vragen de discussie in de leesgroep gevarieerder maakt. Veel van deze leeswijzers worden gemaakt door studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie en het Kenniscentrum Filosofie. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor Nederlandse literatuur is het boek van Stefan Brijs – Maan en Zon, het populairst. Ruim tweehonderd leesgroepen hebben inmiddels de leeswijzer van Sanne Hermans, studente Neerlandistiek, in huis. Andere leeswijzers van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die komend seizoen veelvuldig gebruikt gaan worden zijn: Arnon Grunberg – Moedervlekken, Vonne van der Meer – Winter in Glosterhuis en Lize Spit – Het smelt. Bij Engelse literatuur is de leeswijzer voor het boek van Ian McEwan – Nutshell het populairst.

Sinds 2010 ontwikkelen studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie literaire leeswijzers voor Senia. De samenwerking tussen jongeren en ouderen is voor beide groepen leerzaam. Ouderen blijven mentaal en sociaal fit door op een frisse manier naar literatuur te kijken en studenten Letterkunde kunnen opgedane wetenschappelijke kennis implementeren in een bruikbaar document.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids