Normal_werk__stress__moe__werkdruk

Hogescholen en universiteiten in het hele land hebben een actieplan aangekondigd om burn-outklachten van studenten tegen te gaan. Studentenorganisaties uit Groningen steunen het plan en benadrukken de noodzaak ervan. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Het risico op een burn-out is in hogere mate aanwezig bij bijna 35 procent van de studenten, zo blijkt uit een onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSVb). Naast dat onderzoek werd er op Hogeschool Windesheim in Zwolle tussen december 2017 en maart van dit jaar een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd. Van die studenten blijkt ongeveer 25 procent te kampen met burn-outklachten. Bij een kleine 15 procent is zelfs sprake van angst- en depressieklachten.

Het aangekondigde actieplan is erop gericht om tijdens de eerste studieweken studenten beter te begeleiden. Daarnaast moeten studentenpsychologen en weerbaarheidstrainingen toegankelijker worden en moet de geestelijke gezondheid van studenten elk jaar worden gecontroleerd. Tot slot moet er betere begeleiding van docenten komen.

Volgens de 21-jarige Sjoerd Kalisvaart van de Groninger Studentenbond speelt het probleem van te veel stress ook bij de studenten in Groningen. Er zijn volgens hem dan ook dringend maatregelen nodig. Dat is tevens gebaseerd op eigen onderzoek van de studentenbond, waaruit blijkt dat twee derde van de 560 ondervraagde studenten veel psychische stress ervaart.

Dat een meerderheid van de studenten (te) veel stress ervaart, komt omdat er veel van hen wordt gevraagd. Zo is er niet alleen de druk om binnen vier jaar af te studeren, ook hebben studenten te maken met het leenstelsel. Bovendien ervaren velen van hen ook sociale druk om vriendschappen te onderhouden en willen studenten vaak ook nog tijd vrijmaken voor een bijbaan. De studiedruk komt voor een deel bij de universiteiten zelf vandaan. Die willen namelijk zo veel mogelijk ‘excellente’ studenten, wat inhoudt dat studenten niet alleen hoog moeten scoren qua cijfers, maar ook verschillende studieactiviteiten moeten ontplooien.

Volgens Kalisvaart zijn studentenpsychologen ofwel onvindbaar, of er is een lange wachtlijst. Bij de Hanzehogeschool is er de afgelopen jaren juist extra aandacht besteed aan het probleem. Er wordt bijvoorbeeld ingezet op het uitbreiden van het aantal decanen, zegt fractievoorzitter Sebastiaan Alting van Geusau van de Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids