Wetenschap is alleen voor wetenschappers? De rondreizende tentoonstelling Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen. De expositie is een initiatief van EU-project Sparks; dat Citizen Science promoot en Europeanen wil laten zien dat we samen de verantwoordelijkheid dragen voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Beyond the Lab strijkt vrijdag 23 november voor ruim 4 maanden (tot 14 april 2019) neer in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a te Groningen. De expositie wordt donderdagavond geopend met een lezing van microbiologe en columniste Rosanne Hertzberger.
Meer en meer doe-het-zelvers (DIY) van over de hele wereld zoeken oplossingen, experimenteren, vinden uit, allemaal buiten het klassieke laboratorium. Deze pioniers van de doe-het-zelfonderzoek gebruiken goedkope sensoren, smartphone apps en delen informatie met online gemeenschappen. Ze veranderen zo ons idee over wie of wat een wetenschappelijk onderzoeker is en hoe wetenschap er uit kan zien. Smartphones en sociale netwerken maken dat burgers met wetenschappers kunnen samenwerken om informatie te verzamelen over allerlei onderwerpen, van invasieve muggen tot luchtvervuiling.
In de gezondheidszorg zorgt de beschikbaarheid van technologie ervoor dat patiënten meer grip krijgen op hun ziekte of gezondheid. Patiënten ontdekken radicaal nieuwe manieren om met hun gezondheid om te gaan en hun leven te verbeteren. DIY Biology is een groeiende burgerbeweging waarbij hackers en hobbyisten aan de slag gaan met genetica en moleculaire biologie in keukens, kelders, garages en gemeenschapslaboratoria.