Logo_rijksuniversiteit_groningen_logo

Een groepje mensen loopt gebukt langs de vloedlijn. Om de tien stappen wordt nauwkeurig een bos aangespoelde takken doorgeplozen. Want de kleine plastic korreltjes kunnen overal liggen.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doet onderzoek naar de verspreiding van het plastic dat nu op vele plekken te vinden is. Dat is afkomstig uit de overboord geslagen containers van het vrachtschip MSC Zoe.
 
In één van die containers zaten zakken vol met HDPE-plastic korrels (granulaat). Dit is basis plastic wat verder verwerkt kan worden tot andere producten.
 

Onderzoek met smartphone

Doel van het onderzoek is om nu eerst een methode te bedenken, om de hoeveelheid en verspreiding van het plastic in kaart te brengen. Daartoe test het team verschillende vooraf bedachte methodes uit. Zij hopen dat deze straks massaal door andere mensen opgepakt zullen worden. Zodat iedereen, op dezelfde wijze, data aan kan leveren.
 
Woensdag wordt gekeken of mensen met behulp van een emmer en een smartphone, tot goede data kunnen komen. 'Iedereen heeft tegenwoordig een goede telefoon met gps en daar kan je al veel onderzoek mee doen', vertelt marien ecoloog Laura Govers.