Normal_pexels-barbara-devincent-7778515

Het KEI-bestuur heeft in overleg met de gemeente Groningen besloten geen feesten te houden tijdens de introductieweek voor eerstejaarsstudenten. De gemeente wil voorkomen dat grootschalige feesten wederom leiden tot een flinke toename van het aantal coronabesmettingen. Dit meldt RTV Noord.

Studenten hebben het recht op een goede en sociale start van hun eerste collegejaar, maar de gemeente Groningen wil de coronamaatregelen goed naleven. Ondanks dat de coronacijfers weer dalen, wil de gemeente geen risico’s nemen.

Geen grote feesten

In Nederland zijn tot 13 augustus geen grote feesten toegestaan. De KEI-week begint op 16 augustus, maar bij mogelijke versoepelingen of een verlenging van de maatregelen, is er te weinig tijd om daar iets mee te doen. Het bestuur van de feestweek moest hiermee akkoord gaan. “We begrijpen dat de gemeente nu een besluit wil nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van onze vergunning”, aldus voorzitter Willemijn Griep.

Twee grote terrassen 

Wel heeft de gemeente toestemming gegeven voor twee terrassen op een evenemententerrein. Op die terrassen mogen maximaal vijfhonderd mensen tegelijk zitten, die allemaal anderhalve meter afstand moeten houden. Er mogen geen liveoptredens gehouden worden, maar achtergrondmuziek is wel toegestaan. Of alle studenten moeten testen voor toegang, hangt af van het oordeel van de gemeente Groningen.

Niet iedereen heeft begrip voor het annuleren van de feesten. Zo is fractievoorzitter Steven Bosch van politieke partij Student en Stad optimistischer dan de gemeente. Hij ziet het aantal coronabesmettingen in Groningen teruglopen en de KEI-week gaat pas over enkele weken van start. Voor hem zijn dat goede vooruitzichten en hij snapt dus niet dat Groningen een extra maatregel bovenop het landelijke plaats handhaaft.

Door: Nationale Onderwijsgids