De Universiteit Utrecht (UU) maakte gisteren bekend zes studies te schrappen, waaronder de studies Duits en Frans. Een echte verrassing is het volgens universitair docent Rozenne Versendaal niet, omdat de studenteninstroom al jaren daalt, maar desondanks is het een zeer ingrijpend besluit. Er is immers veel vraag naar docenten Duits en Frans om middelbare scholen. Waar moeten zij die straks vandaan halen? Hendrike Oosterhof van de Duits-Nederlandse Handelskamer en Actiegroep Duits vindt het jammer dat deze studies verloren gaan. Dit meldt RTV Utrecht.
Dit schooljaar schreven slechts zeventien eerstejaarsstudenten zich in voor de studie Frans, terwijl dat tien jaar geleden nog bijna het dubbele was. Voor Versendaal komt het dus niet als een schok, maar ze vindt het vooral jammer omdat de studies simpelweg niet meer terug zullen keren. En dat terwijl Frans én Duits wereldwijk invloedrijk zijn. Ongeveer 120 miljoen mensen zijn de Duitse taal meester in Europa en wereldwijd spreken welgeteld 285 miljoen mensen Frans.
Impact op wereldbeeld en handelsrelatie
Volgens Oosterhof heeft het gebrek aan Duits-experts ook invloed op de handelsrelatie met Duitsland. Duitsers spreken nog altijd liever hun eigen taal dan dat in het Engels met iemand moeten converseren. “Als Nederlanders goed Duits spreken, zorgt dat voor meer vertrouwen en meer interesse”, aldus Oosterhof. Ook de talendiversiteit in Europa zal hierdoor afnemen, denkt Versendaal. Als Nederlanders straks alleen nog maar Nederlands en Engels spreken, zal het wereldbeeld niet alleen verkleinen, maar ontstaat ook een gebrek aan kennis over andere culturen en samenlevingen. Want de studies Duits en Frans op universitair niveau richten zich ook daar op.
Bijdrage middelbare scholen
Helaas hebben middelbare scholen deels schuld aan de verminderde interesse in de talen, zegt de universitair hoofddocent van de UU. Leerlingen moeten enkel woordjes en grammatica leren en stukken lezen. Ze hebben geen beeld bij het land en de rijke culturen. Dat is bij de Spaanse taal bijvoorbeeld wel anders, omdat veel jongeren er op vakantie gaan, bijvoorbeeld.
Overigens zijn er vanaf 2026 nog altijd studies Frans en Duits, maar daarvoor moeten studenten die eigenlijk in Utrecht wilden studeren uitwijken naar Nijmegen, Leiden, Groningen of Amsterdam.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky