Studenten vinden nog moeilijker een kamer vanwege de nieuwe verhuurregels

De zomervakantie is voor sommigen al begonnen, anderen moeten nog even doorbijten. Voor studenten staat de zomervakantie vaak in het teken van ontspanning. Maar voor studenten die nog geen kamer hebben gevonden, zorgt deze periode voor veel stress. Het studentenkameraanbod is schaarser dan voorgaande jaren en dat heeft te maken met de nieuwe regels voor verhuurders. Dat meldt Nieuwsuur.

Studenten zijn voor het zoeken naar een kamer voor een deel aangewezen op de particuliere huurmarkt. Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting, laat weten dat 43 procent van de studentenwoningen in handen is van particuliere verhuurders. Een woning verhuren aan studenten is voor hen steeds minder aantrekkelijk.

Woningzoekende studenten konden in het afgelopen kwartaal reageren op minder dan 5.800 studentenwoningen. Deze woningen zijn niet groter dan 25 vierkante meter.

Panden met studentenkamers verkocht 

Vooral in de universiteitssteden zijn er het afgelopen jaar veel panden met studentenkamers verkocht, aldus Jolan de Bie, directeur van Kences. “Voor woningzoekende studenten is dat niet alleen vervelend, het is voor onze kenniseconomie ook slecht nieuws. Studenten kunnen nu namelijk door het gebruik aan woonruimte niet de studie doen die ze graag willen volgen. Het hoger onderwijs wordt nu minder toegankelijk.”

Alleen maar moeilijker om een kamer te vinden 

Vicevoorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), Luuk Bruijnen, ziet dat het vinden van een kamer in een studentenstad de laatste jaren alleen maar moeilijker is geworden. Zelf studeert hij al vier jaar in Utrecht, maar woont nog steeds in Zwolle. Het kost hem een uur om op de onderwijsinstelling te komen. “Veel studenten moeten nog veel verder reien. Die tijd wil je toch liever besteden aan je studie of aan het onderhouden van sociale contacten. Met de stad waar je studeert heb je uiteindelijk ook niets als je er niet woont.”

Huisjesmelkers 

Makelaar Rotsvast Vastgoed beheert nu zes studentenhuizen, maar deze worden binnenkort allemaal verkocht omdat de verhuur aan studenten te weinig geld in het laatje brengt. Bruijnen is daar niet van onder de indruk. “Studenten worden uitgewrongen door huisjesmelkers omdat zij zo veel mogelijk geld willen verdienen.”

Een plek op de campus 

Onderwijsinstellingen zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen, volgens Bruijnen. Universiteiten en hogescholen moeten de studenten die ze aannemen een goede plek op de campus geven.

Studenten blijven vanwege het woningtekort ook na hun studie in een studentenkamer wonen. Campuscontracten zouden hiervoor de oplossing kunnen zijn. Op het moment dat je je studie hebt afgerond, moet je je kamer verlaten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk