Laat gedetineerden vader zijn, en ze vallen minder terug in criminaliteit: dat toont het project Parc Supporting Families in Parc Prison, Wales aan. Het Instituut voor Rechtenstudies van de Hanzehogeschool Groningen introduceert in nauwe samenwerking met de Dienst Justitiële Inrichtingen P.I. Leeuwarden en P.I. Veenhuizen deze aanpak in Nederland. Binnenkort begint de Penitentiaire Inrichting Leeuwarden met het eerste experiment. Op vrijdag 10 juni wordt over dit onderwerp in het Gevangenismuseum Veenhuizen het symposium ‘Meer dan een crimineel’ gehouden.
Tijdens het symposium worden de visies vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de noordelijke gevangenissen uiteengezet. Elk land, elke gevangenis en elk netwerk heeft namelijk eigen regels, opvattingen en cultuur. Puzzelen dus. Want wat in de gevangenis gebeurt, heeft ook gevolgen voor het thuisfront en de hulp- en dienstverlening daar. Ook werkers in wijk- of dorpsteams en schoolverpleegkundigen zijn hierbij betrokken. Over deze puzzel biedt Annemiek Rode, honoursstudent van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening een onderzoeksrapport aan Justitie aan.
Tijdens het symposium vertelt Corin Morgan Armstrong, manager van G4S Parc Prison met praktische voorbeelden over Parc Supporting Families. In groepssessies praten gedetineerden bijvoorbeeld over het invullen van hun vaderrol op afstand. Trainingen in babyverzorging, huiswerkprojecten en het leren omgaan met pubers horen hier ook bij. De aanpak integreert op een zeer intensieve wijze families, school, jeugdhulpverlening, verslavingszorg en andere organisaties bij de resocialisatie van gedetineerden. Dit resulteert in een forse reductie van recidive.