Logo_logo_entrance
Hoe bereiken wij een toekomst waarin duurzame energie een prominente rol speelt? Meer dan 250 studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben het afgelopen studiejaar gewerkt aan projecten voor duurzame aanpassingen bij woningen, bedrijfspanden, landbouw en mobiliteit. Twee concrete voorbeelden: Ameland en Bikeshare 050.
Ameland
Door de vele toeristen die Ameland bezoeken tijdens de vakantieperiodes, wordt beduidend meer afval geproduceerd dan gebruikelijk. Ben Homan, student Technische Bedrijfskunde, onderzoekt de mogelijkheden om auto’s en bussen te laten rijden op groen gas dat gemaakt wordt van het ‘toeristenafval.’ Een groengas auto rijdt eigenlijk net zo als een gewone auto; alleen het tanken werkt iets anders. En dat is dan ook de grootste uitdaging. Tankstations en garagebedrijven zijn daarom ook meegenomen in het onderzoek. 
 
Op Ameland hebben ze het vaste voornemen om voor 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. De projecten die de Hanzestudenten op Ameland uitvoeren, kunnen natuurlijk ook doorvertaald worden naar het vasteland. 
 
BikeShare 050
Studenten van niet-technische richtingen zoals communicatie en bedrijfskunde hebben straks ook een belangrijke rol in de energiesector van de toekomst. Stel je voor, je komt als citytripper, student of forens naar Groningen. In deze stad is de fiets natuurlijk bij uitstek het snelste en meest duurzame vervoersmiddel. Maar hoe moet dat dan wanneer je geen fiets hebt? De oplossing is BikeShare 050: een deelfietssysteem dat werkt op basis van een app die ingewikkelde infrastructuur en dure fietsrekken overbodig maakt. 
 
Een groep van 20 studenten deed onderzoek naar alle facetten die komen kijken bij het ontwerpen van BikeShare 050. Er wordt gekeken of hotels, restaurants en fietsenmakers betrokken kunnen worden bij BikeShare 050. De database en interface voor de app en de website zijn nu in ontwikkeling, net als de fiets en het slot. 
 
Over niet al te lange termijn gaat BikeShare 050 zijn intrede doen in de stad.