Terwijl alle ogen gericht zijn op Max Verstappen die de ene prestatie na de andere neerzet, maakt een groep studenten van de Hanzehogeschool Groningen zich op voor hun eigen raceseizoen. Het team HARD (HAnze Racing Division), bedenkt, ontwikkelt en bouwt zijn eigen racewagens. Nu het raceseizoen weer overal van start is gegaan, bereiden zij zich voor op een grote race op het circuit van Silverstone in Engeland (van 14-17 juli). Er wordt dag en nacht gewerkt aan het voltooien van de bouw en het perfectioneren van de HRD-04, de wagen die het team dit jaar de overwinningen moet gaan bezorgen.
HARD gaat op Silverstone racen in de Formula Student, de “studentenversie” van de Formula 1. Het jonge team begeeft zich met vier jaar opgedane ervaring in een speelveld waar ze met een aantal concurrenten de strijd zullen aangaan. De nummer 1 op moment is DUT, het raceteam van de Technische Universiteit van Delft. DUT en ook andere teams zijn inmiddels gevestigde namen binnen deze klasse, maar het team uit Groningen begint een steeds geduchtere tegenstander te worden voor deze teams.
Naast snelheid wordt er beoordeeld worden op een aantal andere zaken, zoals de veiligheid van de ontwikkelde wagen, het design en de teamefficiëntie.
Ook de studentenversie van de F1 kost geld. Voor ondernemingen is de race dus erg aantrekkelijk, omdat ze de kans hebben om voor relatief geringe bedragen onderdeel uit te maken van een heus raceteam en daarmee naamsbekendheid verwerven. Daarnaast vind er kennisoverdracht plaats en kunnen bedrijven op deze wijze de juiste student op hun openstaande vacatures scouten.
Innovatie is een van de keywords binnen deze klasse. Het doorontwikkelen kan net die paar extra seconden of punten opleveren. Soms worden er innovaties overgenomen door de auto-industrie. Zo heeft HARD vorig jaar goed gescoord met de door hen ontwikkelde fusees, die heel klein maar ook heel stevig zijn.
Op dit moment legt het team de laatste handen aan de huidige racewagen om volgende week te kunnen vertrekken naar Engeland. De studenten zijn enorm gedreven en stoppen veel uren in hun racewagen. Ze organiseren en beheren alle zaken zelf. Het team heeft studenten die werktuigbouwkunde, mechatronica of elektronica studeren en wordt ondersteund door studenten van technische bedrijfskunde, facility management, airline pilot en sportmanagement.
Om het team op de voet te kunnen volgen, check hun website: www.hanzeracingdivision.com.