In de week van maandag 26 tot en met vrijdag 30 september gaan tweeduizend studenten de voedselproducenten en –verwerkers in de regio Groningen en de kop van Drenthe in kaart brengen. Dat meldt de Hanzehogeschool.
Agrarische ondernemers en bedrijven in Noord-Nederland doen het goed, maar het grootste deel van de productie gaat als bulk naar de export. Vanwege de concurrentie wordt weinig verdiend, en de toegevoegde waarde voor de regio is klein. Waarom niet produceren voor de eigen regio? Innovatie, duurzaamheid en winst voor de regio en de regionale ondernemers.
De Gebiedscoöperatie Westerkwartier is samen met een aantal partners: Gemeente Groningen, Terra MBO en Hanzehogeschool Groningen een programma gestart voor de bouw van een slimme regionale voedselketen. Een ploeg van tweeduizend leerlingen en studenten brengen gedurende de week alle voedselproducenten en –verwerkers in de regio in kaart. Daarnaast wordt de vraagkant verkend. Hoeveel maaltijden hebben de ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio nodig? Na die week is duidelijk of regionale aanbieders kunnen leveren wat er gevraagd wordt.
De Grande Opening is op dinsdag 27 september om 16.00 uur bij de Hanzehogeschool Groningen. Hier wordt een manifest aangeboden: overheid, onderwijs en ondernemers trekken gezamenlijk op bij het opzetten van een slimme regionale voedselketen. Met een inspirerend verhaal van Albert Nieuwenhuis, een oud-Hanzehogeschoolstudent die onderzoek deed naar de voedselketen. Gevolgd door een verrassende voedselketenquiz.
Gedurende de week gaat de Foodweek truck bij alle deelnemende scholen langs, hier zijn toespraken van lokale ondernemers en lokale politiek en daarnaast de voedselketenquiz die stof tot nadenken geeft. Op vrijdag 30 september van 14.30 tot 17.00 wordt de week afgesloten met een ondernemersmiddag bij Terra Groningen. Hier worden de resultaten gepresenteerd en wordt gesproken over het vervolg.
Door: Redactie Nationale Zorggids