Voor het innovatieve project Step on the grass heeft het lectoraat Art & Sustainability van de Hanzehogeschool Groningen een subsidie van tienduizend euro toegewezen gekregen van Regieorgaan SIA en Innofest. Het lectoraat gaat voor Step on the grass een nieuwe toepassing van 'gras' ontwikkelen, speciaal bedoeld voor festivalterreinen om zodoende de ecologische footprint van festivals te verkleinen. Dit meldt de Hanzehogeschool Groningen.
Vaak wordt de aanvraag voor een festival afgewezen vanwege de schade aan het milieu. Een veel voorkomend aspect is dat een grasmat opnieuw moet worden ingezaaid, met alle kosten van dien. De toepassing van dit nieuwe product kan dat voorkomen. Het festival zelf fungeert binnen dit project als living lab, zodat het gras getest kan worden met een grote mensenmassa, maar ook bij een kleiner project. Het publiek kan dan ook feedback geven.
Daarnaast kan het product gebruikt worden voor bijvoorbeeld campings of grasterreinen waar andersoortige events georganiseerd worden. Step on the grass brengt bovendien disciplines als kunsten, landbouw en industrie bij elkaar, wat weer de innovatie en de markt versterkt.
Step on the grass is een initiatief van lector dr. Rob van Haren, verbonden aan het lectoraat Art & Sustainability, onderdeel van het kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen. Ook is het Groningse bedrijf Hempflax aan dit project verbonden. Hempflax houdt zich bezig met de productie van hennep en vlas en de verwerking van deze hernieuwbare grondstoffen tot halffabricaten en eindproducten.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids