Solar Racing Groningen, een groep enthousiaste studenten van de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen, doet in 2019 mee aan de Bridgestone World Solar Challenge 2019. Ze hopen op een plek in de top 5. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.
De studenten willen hun bijdrage leveren aan de innovatieve en duurzame ontwikkeling in Nederland en daarnaast studenten, hogescholen, universiteiten en bedrijfsleven verbinden. Om dit te bereiken zijn ze onlangs op eigen initiatief begonnen met een heel prestigieus project: een auto die op zonne-energie rijdt, waarmee ze uiteindelijk in de top 5 van de Bridgestone World Solar Challenge 2019 willen belanden. Ter voorbereiding gaan ze nu een conceptauto bouwen die uitgebreid getest wordt.
Solar Racing Groningen is in februari 2017 opgericht door twaalf studenten met een passie voor techniek; op termijn worden dit zo’n vijfentwintig studenten. De studenten zijn afkomstig van onder meer bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek van de Hanzehogeschool Groningen en Technische Natuurkunde en de premaster Communicatie- en Informatiewetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studenten leggen de basis voor hun opvolgers die het project later kunnen overnemen en verder kunnen ontwikkelen.
Tijdens de Bridgestone World Solar Challenge leggen auto’s op zonne-energie een afstand af van 3022 kilometer in Australië. De auto die het snelst is, wint de race. Doel van de World Solar Challenge is om onderzoek aan de op zonne-energie aangedreven auto's te promoten. Aan deze open wedstrijd doen universiteiten, bedrijven en individuen mee.
De race wordt al sinds 1987 om het jaar gehouden. Nederland heeft sinds die tijd acht keer de eerste plaats behaald, met het Nuon Solar Team van TU Delft en het Solar Team Eindhoven van TU Eindhoven.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids