Ter ere van haar 44e lustrum brengt de Hanzehogeschool Groningen vandaag het boek 'Van Meester tot Master' uit. Het boek gaat over de geschiedenis van de Hanzehogeschool. Over hoe in 1798 zes Groningse burgers de Academie van Teeken-, Bouw- en Zeevaartkunde oprichtten, omdat ze zich zorgen maakten over het gebrek aan goed geschoold personeel in de industrie, de koophandel en de scheepvaart. En over hoe de hogeschool zich in de loop der jaren ontwikkelde in de stad en de regio Groningen.
220-jarig bestaan Hanzehogeschool Groningen
Dit jaar vierde de Hanzehogeschool, de oudste multisectorale hogeschool van Nederland, haar 220-jarige bestaan. Het lustrumboek is bedoeld om terug te kijken, maar ook om te vieren wat er bereikt is.
Marjan Brouwers schreef het boek. Zij schetst in Van Meester tot Master hoe het hoger onderwijs ervoor zorgde dat steeds meer mensen uit alle lagen van de samenleving zich konden ontplooien.
Van betekenis voor de regio
Vanaf de 18e eeuw waren de voorlopers van de Hanzehogeschool Groningen bezig om onderwijs toegankelijk te maken. Zij zorgden ervoor dat jonge mensen de mogelijkheid kregen om een goede beroepsopleiding te volgen en speelden daarmee in op de toenemende behoefte aan goed opgeleide, praktisch ingestelde jonge vakmensen. Daarmee waren ze van grote waarde voor de samenleving, en voor Groningen en Noord-Nederland in het bijzonder.