Marja Ruijterman

Ben al dagen bezig met verslagen te lezen van studenten die keuzes maken voor hun verdere studie. Ze moesten ze gisteren inleveren. Sommigen kwamen van de week al binnen. Gisteravond om vijf voor twaalf hoorde ik achter elkaar pingeltjes op de pc... yes! net op tijd... met tientallen kwamen ze binnen.

Door Marja Ruijterman

Zelf zagen velen het nut er niet zo van in om na te denken hoe ze verder gaan. Ze moesten onder andere een netwerkgesprek organiseren met iemand uit het echte werkveld om erachter te komen hoe het er in de realiteit aan toe gaat. Het liefst natuurlijk meerdere gesprekken maar één gesprek was voldoende voor dit vak. Verder moesten ze in zichzelf duiken om te zien wat voor talenten en drijfveren er in ze leven van waaruit ze studeren en aan hun omgeving vragen wat die in ze zien. Grote weerstand en ook eng natuurlijk, je weet maar nooit wat ze van je vinden.

Uit de verslagen blijkt dat het netwerkgesprek ze heel veel oplevert en dat ze er inderdaad meer gaan organiseren. Sommigen hadden een totaal verkeerd beeld van het werk dat ze in hun hoofd hadden en anderen kregen juist bevestigd wat ze dachten. Eén kwam erachter dat ze juist niet wil wat ze dacht te willen en gaat nu verder zoeken. Er zijn veel buurmannen, nichten, neven, oma's, tantes, vaders en moeders geïnterviewd. Waarom ver zoeken als ze in de buurt zijn? Eén jongen vertelde dat hij voor het eerst bij zijn vader op zijn werk was en nu eindelijk weet wat hij precies doet. Het gaf hem een totaal ander beeld van zijn vader. Hij was er heel blij mee en was hierdoor dichterbij gekomen. Dat is een mooie bij-oogst. Ze zijn soms ontroerend om te lezen en er zijn ook zeer inspirerende verslagen bij en leer ik soms nog wat over duurzame energie. Echt lieve mensen, er zijn zo ongelooflijk veel studenten die iets voor de wereld willen betekenen, mensen willen helpen, de aarde redden en nog zo wat.

Uiteindelijk zijn de meesten blij dat ze meer overzicht en inzicht hebben gekregen in zichzelf en hun studie. Dat wist ik van te voren want zo gaat het elk jaar. Het verschil is dat nu alles digitaal gaat, er komt geen papier meer aan te pas. Alle papierwerk gaat nu via mobieltjes en tablets. "Kies wat talenten uit die bij je passen", dan nemen ze foto's en zo zetten ze het ook in hun verslag. Wel zo makkelijk. Scheelt mij ook een hoop papierwerk en er worden miljoenen bomen gespaard. Kom op Mar, geen geleuter meer: verslagen nakijken! Geen stukkies zitten schrijven om het nog even uit te stellen. Natuurlijk wel met een kop koffie!

© Nationale Onderwijsgids