Sanne de Ruijter

Goh… wat voelt dat lekker! Altijd maar die keuzes in het leven. En kiezen vind ik juist zo moeilijk. Ik ben blij dat er restaurants bestaan met een kleine menukaart. Maar deze keuze komt recht uit mijn hart! Ons hart moet ik zeggen, want je vader is het er helemaal mee eens. De mening van een ander doet er een keer niet toe.

Door Sanne de Ruijter

•       Ja, je bent bijna de grootste van de klas!
•       Je kunt redelijk lezen voor een 5-jarige
•       10 keer 10 is inderdaad 100
•       En je hebt gelijk… morgen is het vrijdag

Papa en mama zijn super trots op je!!

De buitenkant geeft aan dat je rijp bent voor groep 3. Dat je best een nieuwe uitdaging aan kunt gaan, maar je bent pas jarig in december. We mogen je trakteren op een langere kleuterperiode. Nog langer spelen in de bouwhoek, genieten van de kringgesprekken en nog wat extra schaafwonden door het buitenspelen.

En wat een fijn jaar om nog wat te werken aan je weerbaarheid. Wie weet loop je dan in groep 3 wel langs de wolf in het sprookjesbos. Misschien durf je na dit jaar wat meer voor jezelf op te komen. Laat je niet zomaar de fietsjes onder je kont vandaan trekken. En met een beetje mazzel, leer jij ook om bewuste keuzes te maken recht uit jouw hart!

Bepaal jij eens dat je een ridder speelt en niet de draak.

Maar….

•       Ga jij je niet vervelen in de klas?
•       Ga je smeken om rekensommen in plaats van K’NEX?
•       Vraag jij ineens om leesboeken en leg jij de prentenboeken aan de kant?
•       Vind je nog wel aansluiting bij de andere kleuters?
•       Geef jij andere kinderen wel de ruimte om na te denken over de vragen van juf?

Papa en mama drogen je tranen. Je mag verdrietig zijn dat jouw beste vriendje naar groep 3 gaat. Jullie lijken hetzelfde, maar hij is ruim een half jaar ouder. Na schooltijd kunnen jullie samen spelen.

Je zult best tegen wat zaken aanlopen. Af en toe een dipje hoort erbij. Gelukkig is er ook dan weer een juf (of meester). Die is deskundig genoeg om jou verder te helpen en te begeleiden. Die ziet gerust wel als jij behoefte hebt aan meer uitdaging. Die kijkt wel of jij nog genoeg maatjes hebt om mee te spelen. Die knuffelt echt nog wel met een ‘grote’ kleuter!

Door deze bewuste keuze duurt het ook iets langer voordat we je uitzwaaien naar de middelbare school.
Je mag dan nu wel de grootste zijn van de klas, maar geloof me dat je weer klein bent als je een ‘brugpieper’ bent.

Dus deze keuze maken wij! Gewoon omdat het kan! Ga nog maar lekker spelen kleine man… Je mag nog een jaar kleuter blijven!

Sanne de Ruijter, moeder van Duuk (5) en Wiep (4)  kwam na de pabo direct terecht in het Praktijkonderwijs en daar is ze niet meer weggegaan. Een doelgroep waar ze gek op is, omdat ze je laten inzien waar je eigen beperkingen en kwaliteiten zitten. Maar ook een pittige doelgroep met vaak flink wat ‘bagage’ en acceptatieproblemen, omdat ze liever op een andere school hadden willen zitten. Haar dag bestaat vaak uit grenzen aangeven en het uitdelen van vrachtwagens vol met complimenten. Op de Nationale Onderwijsgids en haar eigen website schrijft ze over haar ervaringen als docent, maar ook als 'schoolpleinmoeder'.
 
© Nationale Onderwijsgids / Sanne de Ruijter