Marja Ruijterman

Ze duikt wild de zee in en uit. Een meisje van een jaar of acht/negen met blonde staart. Ze is nergens bang voor, beweegt soepel en duikt zonder enige gene op allerlei manieren door het zoute water. Ze gaat helemaal op in haarzelf en de zee. Haar broertje doet het ook. Ze hebben geen contact.

Door Marja Ruijterman

De moeder zit stil en bleek in haar strandstoel en de vader zit half in het water met twee strandballen en probeert met de kinderen te spelen. Hij roept af en toe gekke woordjes en doet: "grrr" omdat de strandbal is geschilderd als haai. De kinderen zien hem niet en gaan uren door met hun eigen spel. De jongen begint contact te maken met zijn zusje. Het meisje gaat gewoon door met wat ze aan het doen is en het jongetje doet nu met haar mee met springen en duiken en pakt haar af en toe speels bij haar arm. Het meisje reageert er niet op en springt zo snel als maar mogelijk onder door de golven heen. Ze is razendsnel. De vader gromt in zijn eentje door met de plastic haai en doet alsof hij antwoord krijgt. Hij krijgt het niet.

's Avonds is er muziek op het terras van het hotel. Het meisje loopt rondjes op de maat van de muziek met haar handen op haar rug en haar hoofd gebogen naar de grond. Wij gaan ook dansen en ik kijk het meisje lachend aan. Ze kijkt me ineens recht aan, lacht een sprankelende lach terug en gaat dan weer door met haar mars. Haar lach ging recht door me heen. Ik probeer nog even met haar mee te dansen maar ze ziet het niet meer en gaat totaal in zichzelf op en danst haar dans.

Marja Ruijterman is al 24 jaar trainer en coach in communicatie en stresspreventie. Ze geeft workshops en lezingen over deze onderwerpen en ze schreef twee boeken: Placebo's en fluitende fietsen en Niets meer te bewijzen. Meer informatie over workshops en lezingen van Marja of het bestellen van haar boeken via www.marjaruijterman.nl.

© Nationale Onderwijsgids / Marja Ruijterman